A Stonehenge-nél is ősibb körkörös megalit építmény nyomait találták Prága mellett

2022.09.22. · tudomány

Cseh régészek nagyjából 7 ezer éves, időszámításunk előtt 4500-5000 évvel ezelőtt épült, vagyis a Stonehenge-nél és akár az egyiptomi piramisoknál is ősiebb kör alapú építmény nyomaira bukkantak Prága közelében. Az építmény alapja 55 méter átmérőjű kör lehetett – adta hírül a Radio Prague International.

Az építmény nyomai először az 1980-as években bukkantak fel, akkor a gáz- és vízvezetékeket lefektető munkások jelentették a leletet Vinoř térségéből. Az építmény teljes területét azonban csak mostanra sikerült megtisztítani. Az ásatásokat vezető Mislav Kraus és csapata cserépedények töredékeit, állati csontokat és kőszerszámokat találtak az ásatás helyszínén. Az itt talált jellegzetes mintázatú cserépedényeket készítő kultúrára jellemző volt a mostanihoz talált kör alakú építmények, vagyis rondellák építése.

Bár a szóban forgó kör alakú építmények jóval elterjedtebbek voltak, mint korábban gondolták, jóformán egész Európában az építészet legelső emlékei közé tartoznak, funkciójukat máig nem sikerült pontosan meghatározni – mondta Jaroslav Řídký, a Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének szóvivője. Az első hasonló építményt Németországban tárták fel 1991-ben, a 75 méter átmérőjű Goseck-körben árkok és palánkok adják az építmény végleges formáját. A Goseck-kör funkciójáról többféle nézet is napvilágot látott, az Amerikai Antropológiai Szervezet lapjában 2012-ben megjelent tanulmány szerint afféle természeti naptár vagy szakrális áldozati helyszín is lehetett.

A mostani csehországi leletet feltáró régészek szerint a rondellák közösségi helyszínek lehettek, lévén, hogy a nagy alapterületű építmények nagyobb embertömegek befogadására is alkalmasak voltak. Akárhogyan is, időszámításunk előtt nagyjából 4500 évvel szinte nyom nélkül eltűntek, azokon a helyszíneken sem építettek többet, ahol addig minden jel szerint nagy népszerűségnek örvendtek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás