Ha halvonulást akadályozó gátat látsz, jelentsd!

2022.09.28. · majom

A lakossági tudomány (citizen science) égisze alatt a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet civil segítséget kér a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez.

Mint az az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat sajtóközleményében olvasható, a vízi ökoszisztémák fenntartásához nagymértékben hozzájárulnak a vándorló halpopulációk, amelyek mozgását Európában legalább 100 ezer elavult gát akadályozza. A World Fish Migration Alapítvány tavalyi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan 76 százalékkal csökkent. Több százmillió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól. A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás. Gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel vízi útjainkat és zárják el a halak vándorlási útvonalait.

A vándorló halak védelmére a Dam Removal Europe szervezettel közösen kifejlesztett, folyamatosan bővülő világadatbázissal összekötött mobilapplikációval bárki regisztráltathatja a folyóakadályokat. „Az ingyenesen letölthető AMBER Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy hozzájáruljon a folyók átjárhatóságának feltérképezésére irányuló első európai szintű felmérés elkészítéséhez, amelynek alapján eldönthető, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra. A nemzetközi citizen science projekt tagjaként a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy az alkalmazás segítségével jelezzék azokat az általuk ismert épített akadályokat Magyarország területén, amelyek gátolják a folyók átjárhatóságát” – áll a közleményben.

Az alkalmazás használatát az alábbi videó mutatja be.

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás