Szuperszámítógép modellezte, hogy néz majd ki Amázsia, a mai földrészekből létrejövő szuperkontinens

2022.10.04. · tudomány

Szuperszámítógéppel modellezték a következő szuperkontinens létrejöttét az ausztrál Curtin Egyetemen. A kutatók szerint Amázsia (Amasia) 200-300 millió év múlva alakulhat ki, amikor Ausztrália Ázsiának ütközik, majd Amerika is a kontinenshez csapódik.

Amellett, hogy a Föld szárazföldi területeinek jelenleg ismert képe teljesen megváltozik, az óceánok is átalakulnak: a Csendes-óceán bezárul, míg az Atlanti- és az Indiai-óceánoknak csak a kiterjedése változik meg. A National Science Review folyóiratban közzétett tanulmány szerint ugyan a szuperkontinensek kialakulásának nincsenek jól leírható törvényszerűségei, a tektonikus lemezek és a földköpeny közötti kölcsönhatások eredményeképp írják le a jelenséget. Az elmúlt harminc év tudományos megfigyelései azt is alátámasztják, hogy az előző szuperkontinens, a Pangea előtt legalább két másik szuperkontinens létezhetett az elmúlt kétmilliárd évben, amelyek nagyjából 600 millió évente jöttek létre a Földön.

A kontinensvándorlás nem csak ilyen ritkán befolyásolja a bolygó felszínét. Kisebb átalakulások gyakrabban előfordulnak, így létrejönnek hegyvonulatok a földrészek ütközéséből, írja a Cosmos a Himalája létrejöttének példájára hivatkozva. A földrészek folyamatos mozgásban vannak, egyesek lassabban, mások gyorsabban vándorolnak. Jelenleg az ausztrál-ázsiai lemez mozgása a leggyorsabb, évente 7 centiméterrel mozdul el észak felé.

A kontinensek ütközésével és a Csendes-óceán bezáródásával jöhet létre a következő szuperkontinens, az Amasia
photo_camera A kontinensek ütközésével és a Csendes-óceán bezáródásával jöhet létre a következő szuperkontinens, Amázsia Fotó: Curtin Egyetem

A Curtin Egyetem kutatói szuperszámítógépes modellezést alkalmaztak a lemezmozgások becslésére. Eredményeik azt mutatták, hogy a Föld évmilliárdok alatt bekövetkező lehűlése az óceánok alatti lemezek vastagságára és szilárdságára is hatással van, csökkenti azokat, és emiatt azok kevésbé ellenállók a mozgásokkal szemben.

Azt is modellezték, hogy nézhet majd ki a szuperkontinens-ciklus végén létrejövő Amázsia. A szuperkontinens belsejében várhatóan perzselő forróság és szárazság lesz majd, míg a tengerszint várhatóan csökken a jelenlegihez képest.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás