Kiderült, hogy a fókáknak is van ritmusérzékük

2022.10.26. · tudomány

Úgy tűnik, hogy csak azok az állatok rendelkeznek ritmusérzékkel, amelyek képesek új vokalizációkat tanulni – így például az emberek és az énekesmadarak is képesek megkülönböztetni az eltérő tempókat és ütemeket, de a főemlősök például már nem képesek erre, csak ha megtanítják rá őket, és még ebben az esetben is máshogy közelítenek a ritmushoz, mint az emberek.

A Max Planck Intézet egy friss kutatása szerint a madarakon és az embereken kívül a fókáknak is van ritmusérzékük, és ez anélkül is működik, hogy bármilyen képzést kapnának. A kutatók húsz fiatal állat esetében vizsgálták, hogy hogyan reagálnak a lejátszott hangokra, és kiderítették, hogy a fókák képesek megkülönböztetni a tempót, a lejátszott hangminták hosszát és az ütemet.

A kísérlet során a tudósok ugyanazt a módszert használták, mint a csecsemőkön végzett vizsgálatoknál: a fej mozgatása alapján következtettek rá, hogy a lejátszott hangminta felkeltette-e az alany figyelmét. A hangszórót az állatok mögött helyezték el, a lejátszott minta érdekességére abból következtettek, hogy az mennyire keltette fel a fókák figyelmét, és milyen hosszú időre kötötte le őket.

A fókacsecsemő és a metronóm esete

Kiderült, hogy az állatok jobban kedvelik a hosszabb, gyorsabb és ritmikus hangokat, és ez anélkül is működik, hogy a fókák bármilyen jutalmat vagy külön zenei oktatást kaptak volna. Laura Verga, a kutatás eredményeit ismertető tanulmány vezető szerzője szerint ebben a fókák hasonlítanak a csecsemőkre, akiknél szintén minden előképzettség nélkül már egészen fiatal korban megjelenik a ritmusérzék.

photo_camera Az állatok neme nem befolyásolta, hogy milyen tempókat kedvelnek Fotó: Laura Verga

Az is kiderült, hogy a fókák jobban kedvelik a kiszámítható ütemeket, mint a free jazzt, a metronóm hangjához igazított hangminták jobban felkeltették a figyelmüket, mint a véletlenszerű vagy bonyolultabb ritmusok. A kutatók azt is kiderítették, hogy a fókák neme ebből a szempontból nem számított, az állatok figyelmét csak a lejátszott hangok tempója befolyásolta.

A kutatók egyelőre csak fókahangokat mutattak a fiatal állatoknak, mielőtt visszaengedték őket a tengerbe, de a jövőben más fajok hangjaival és absztrakt hangfelvételekkel is próbálkoznak, de más fajokat is bevonnak majd a kísérletbe.

Az elefántfókákról már korábban kiderült, hogy képesek felismerni a ritmust, és a kommunikációjuk során alkalmazzák is, de azt ezt megelőzően nem vizsgálták, hogy mikor alakul ki az állatokban a ritmusérzék. Verga szerint a mostani eredmények azért is jelentősek, mert segíthetnek megérteni a beszéd és a zenei érzék evolúciós gyökereit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás