Önmagában nem ártalmas, de a vegán étrendet is túl lehet tolni

2022.11.08. · majom

A vegán és növényi alapú étrendeknek számos pozitív egészségügyi hatása lehet, csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a fogyásban vagy az egészséges testsúly megtartásában is segíthetnek. Ugyanakkor a nyers vegán (raw vegan) étrend előnyei már nem ilyen egyértelműek.

Míg a hagyományos vegán étrendbe belefér a különböző növényi eredetű táplálékforrások feldolgozása (például a magtejek vagy gabonatejek fogyasztása, a sütés és más hőkezelések), a nyers vegán étrendet követők csak olyan élelmiszereket fogyasztanak, amelyek megőrzik az alkotóelemek eredeti állapotát. A nyers vegán étrenddel kapcsolatban félreértés, hogy a főzés elpusztítja a mikrotápanyagokat, a vitaminokat és enzimeket, károsítja az ételeket, és hogy kizárólag nyersen egészséges a zöldségek fogyasztása.

A Conversation cikke szerint valóban igaz, hogy egyes nyers zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalma magasabb, mint a feldolgozottaké, ugyanakkor vannak olyanok is, amelyek főzve egészségesebbek, mint nyersen. A hőkezelés ugyanis segít lebontani a sejtfalakat, így a hasznos molekulák könnyebben szabadulnak fel, és az emberi szervezet könnyebben meg tudja emészteni őket.

A spenót kálciumtartalma például könnyebben emészthető, ha a zöldséget fogyasztás előtt megfőzik, a kelbimbó és a vörös saláta viszont a főzés hatására veszít B1-vitamintartalmából. A főzés ugyanakkor segíthet abban is, hogy emelje az ételek antioxidáns-tartalmát. Így a gomba, a spenót vagy a spárga esetében is egészségesebb, ha hőkezelve fogyasztjuk őket.

A növényi étrendekkel kapcsolatban mindenképpen ügyelni kell a megfelelő vitamin-, ásványianyag- és nyomelempótlásra, mivel a vegán étrendet követők körében gyakoribb a B12- és D-vitamin, illetve a cink, a vas, a szelén és az omega-zsírsavak hiánya is. A vegetáriánusok körében, mivel fogyasztanak állati eredetű termékeket (például tojást és sajtot) kevésbé alakulnak ki a felsorolt hiányállapotok, viszont a tisztán növényi étrendek összeállításakor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a mikrotápanyagok összetételére.

A hiányos táplálkozás hormonzavart idézhet elő, ami nőknél a menstruáció elmaradását eredményezheti. Ezért a cikk szerzője, Laura Brown táplálkozási szakértő, a Teesside Egyetem oktatója felhívja a figyelmet arra, hogy a túlzott fogyás és a hiányállapotok elkerülése érdekében körültekintően kell összeállítani az étrendet, és figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás