Benza Málna, az ELTE doktorandusza nyerte a CEU és a Qubit második közös esszépályázatát

Lezárult a CEU és a Qubit második közös, felsőoktatási hallgatók számára meghirdetett esszépályázata, amelyben a Határtalan Tudás előadássorozat eseményein elhangzottakra reflektáló vagy azokat továbbgondoló írásokat vártunk.

A győztes írás Benza Málna munkája, itt olvasható. Címe: Miért olyan nehéz egy oktatási reform, és hogyan lehetne könnyebb?

A nagy sikerű tavalyi verseny után idén szeptemberben elindított második pályázat célja is az volt, hogy minél több fiatal legyen aktív részese a modern tudomány eredményeiről szóló közbeszédnek, szakmai diskurzusoknak. A CEU Demokrácia Intézetének Határtalan Tudás sorozatában magyar tudósok saját kutatási eredményeiket mutatják be közérthetően, aktuális témakörökben: ilyen az ukrajnai háború, a szólásszabadság korlátai, a közoktatás válsága, a sportfinanszírozás, a fogyatékkal élés vagy a világűr meghódítása. Az előadások és a beszélgetések megtekinthetők a Határtalan Tudás oldalán, az eseményekről készült rendszeres beszámolók és interjúk a Qubiten olvashatók.

Az esszék elkészítésére és beadására egy hónap állt a versenyzők rendelkezésre. A kiírásban megfogalmazott szigorú tartalmi és formai követelményekben a zsűri – saját hatáskörében, hosszas mérlegelés után – a terjedelmi korlátok kapcsán idén megengedőbb volt. A feszes beadási határidőnek és az összes feltételnek végül 18 db pályamű tett eleget. A pályamunkák a legkülönböző témákat elemezték a szelektív oktatási rendszertől és az egyházi iskolák térnyerésétől a nagyvárosi akadálymentesített tereken és az online platformokon terjedő oltástagadó konteókon át az orosz háborús propagandáig.

Kik döntöttek?

A beérkezett esszéket a CEU és a Qubit által felkért tudósokból és kutatókból álló zsűri bírálta el:

  • Enyedi Zsolt politológus, a zsűri elnöke (CEU)
  • Fábri György tudományszociológus (ELTE)
  • Kende Ágnes szociológus, a Qubit állandó szerzője (CEU)
  • Molnár László csillagász, a Qubit állandó szerzője (CsFK)
  • Sz. Bíró Zoltán történész, a Qubit állandó szerzője (Corvinus)
  • Szende Katalin történész (CEU, ELTE)
  • Székely Mózes fizikus-szociálpszichológus (ELTE)
  • Uitz Renáta alkotmányjogász, a Demokrácia Intézet társigazgatója (CEU)

Győztesek

  • 1. helyezett: Benza Málna, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Szociálpszichológia tanszékének Phd-hallgatója (Miért olyan nehéz egy oktatási reform, és hogyan lehetne könnyebb?), nyereménye 150 ezer Ft.
  • 2. helyezett: Oláh Réka, az University College London (UCL) alapszakos hallgatója (Szólásszabadság az interneten – mit merjek lájkolni?), nyereménye 100 ezer Ft.
  • 3. helyezett: Kovács Beáta, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Doktori Iskolájának Phd-hallgatója (Ne szólj szám, nem fáj fejem. Miért olyan nehéz kimondani azt, amit valójában gondolunk?), nyereménye 50 ezer Ft.

A nyerteseknek gratulálunk, hamarosan felvesszük velük a kapcsolatot, egyúttal minden kedves esszéversenyzőnek köszönjük a nagyszerű írásokat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás