Az Adélie-pingvinek az öntudat jelét mutatták a tükörteszten a kutatók szerint

2022.12.06. · tudomány

Az 1970-es években kifejlesztett tükörtesztet hagyományosan úgy végzik, hogy egy állat testének valamelyik területét (például a homlokát) megjelölik, és megnézik, hogy az állat megérinti- vagy megvizsgálja-e a tükörképében látott jelet. Ez az öntudat bizonyos fokára utal, és eddig csak néhány főemlős, delfin, elefánt, ló és ördögrája ment át a teszten.

Egy indiai kutatócsoport most a kelet-antarktiszi Svenner-szigeten vadon élő Adélie-pingvinek reakcióit vizsgálta a tükörteszt egy változatával, három fázisban. A kutatók szerint a több ezer egyedből álló társas kolóniában való élet ahhoz vezethetett, hogy a madarak tudatosan felismerik a saját testüket.

Az első kísérletben három véletlenszerűen kiválasztott pingvint egy háromoldalas, két tükörrel ellátott kartondobozba tereltek. A kutatók szerint itt a pingvinek egyből a tükörre koncentráltak, és képmásuk felfedezésébe kezdtek – erre többek közt a fejük, uszonyaik vagy testük gyorsabb mozgásából következtettek.

Egy pingvinfiókának álcázott távirányítású kamera az antarktiszi Adelie Landen október 31-én. Fotó: MTI/AP/Frederique Olivier/John Downer Productions
photo_camera Egy pingvinfiókának álcázott távirányítású kamera az antarktiszi Adélie Landen október 31-én.

A másodikban négy pingvinnel végeztek el hasonló kísérletet, de itt már egy papírkorongot is elhelyeztek a tükrön, hogy eltakarja a pingvinek testének felső részét. Ebben a tesztben még izgatottabbá váltak a pingvinek, és elkezdték csipkedni a matricákat, hogy eltávolítsák a képmásukat fedő zavaró tényezőt. A kutatók szerint erre alternatív magyarázat lehet, hogy csak az zavarta a pingvineket, hogy nem látják a megfigyelt testhez tartozó szemeket, de a testet akár egy másik pingvinnek is gondolhatták.

Az utolsó kísérletben színes mellényeket helyeztek öt pingvin nyakára – a tükörteszt egyik legfontosabb kritériuma, hogy az állatok felismerjék magukon az idegen jelöléseket vagy tárgyakat. A pingvinek azonban továbbra is csak szemlélődve vizsgálták tükörképüket, és nem próbálták meg megérinteni vagy levenni a mellényeket.

Gordon Gallup, aki kidolgozta az eredeti tükörtesztet, egyelőre szkeptikus: „Az értelmezések gyakran benyomásokon és intuíción alapulnak. A pingvinek valóban képesek lehetnek önmaguk felismerésére, de ehhez sokkal komolyabb vizsgálatra lenne szükség, mint amit ebben a tanulmányban leírtak” – idézi a kutatót a New Scientist.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás