Magyar kutatók az öntudat újabb elemét igazolták kutyáknál

Az önreprezentáció nem más, mint mikor az alany képes az elméjében saját magáról is információt tárolni. Az embereknél ennek rendkívül komplex, öntudatnak nevezett formája alakult ki. A tudomány jelenlegi állása szerint az evolúció során nem humán fajoknál is megjelenhetett az önreprezentáció egy-egy olyan eleme, ami ökológiailag releváns, a túlélést segítő képességé vált.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak új eredményei szerint a kutyák (Cannis familiaris) képesek felismerni a testüket, mint akadályt, márpedig ezt a képességet az embereknél az önreprezentáció egyik elemi megnyilvánulásának tartják – derül ki a Scientific Reports folyóiratban nemrégiben publikált tanulmányukból. Ez azt jelenti, hogy a kutyák megértik a testük és a környezet közötti összefüggést egy problémamegoldó feladat során.

A magyar kutatók – Lenkei Rita, Pongrácz Péter, Zsilák Borbála és Faragó Tamás – abból indultak ki, hogy mivel a kutyák emberi környezetben élnek, valószínűsíthetően náluk is megjelentek az önreprezentáció bizonyos formái. A testtudatuk meglétének bizonyos szintjét már korábban bizonyították, ennek fényében az már tudható volt, hogy a kutyák elméjében kialakult egy kép arról, milyen kiterjedéssel bír a testük, és ez miként befolyásolja a környezetével való interakciókat.

A testtudat vizsgálatán egyik kísérlete, amikor a kisgyereket ráállítják egy takaróra vagy szőnyegre, majd megkérik, hogy adja azt oda a tesztet végző kutatónak. Ahhoz, hogy a feladatot végrehajtsa, meg kell értenie, hogy mi a kapcsolat a saját teste és a szőnyeg között, vagyis először le kell róla szállnia és csak utána tudja átadni. A négylábúakra szabott kísérletben a kutatók egy labdát kötöttek a szőnyeghez, hogy a kutyák rögtön megértsék a gazda kérését, hogy a tárgyat (szőnyegestül) kézbe kell adni.

A kutatók az eredeti módszernél egy komplexebb vizsgálatot terveztek, több kontrollt is beiktatva, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a kutyák csak akkor jönnek le a szőnyegről, ha az tényleg szükséges. Az eredmények szerint már az első próbálkozásra gyorsabban és nagyobb eséllyel léptek le a szőnyegről, ha azt valóban megkívánta a feladat, míg például ha a labda a földhöz volt rögzítve, rajta maradtak a próbálkozás közben is. Az etológusok szerint a próba sikeres teljesítése kapcsolatba hozható az úgynevezett tükörteszttel, amely révén egy korábbi kutatás során azt találták, hogy a testtudat gyerekeknél, kortól függetlenül, de nagyjából két éves kor körül egyszerre jelenik meg a tükörben való felismerés képességével.

A tanulmány összegzése szerint a kutya az első faj, amely a tükörteszten nem, de a „test mint akadály” teszten sikeresen átment. Ez jól alátámasztja azt az elképzelést, miszerint az öntudattal kapcsolatba hozható képességek egy többé-kevésbé összefüggő halmazként írhatók le, és nem egyetlen oszthatatlan tulajdonságként.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: