Középkori kincsekkel teli sírt tártak fel Angliában

2022.12.07. · tudomány

Csodálatos aranykincsekre bukkantak egy közép-angliai építkezésen: a feltárt sír feltehetőleg egy gazdag szász nőé lehetett, aki valamikor 630 és 670 között hunyhatott el. Az aranyból készült medál egy harminc féldrágakőből, üveggyöngyből és római érméből készült lánc központi eleme volt, a rajta található kereszt alakú mintát gránátkőből rakták ki. Az ékszeren kívül a sírban találtak még egy nagy méretű, ezüstből készült keresztet, két díszes edényt és egy rézből készült tálat is.

A régészek korszakalkotó felfedezésről beszélnek: bár a nyaklánchoz hasonló lelet már került elő Angliában, a maga gazdagságában a most feltárt sír egyedülállónak számít, ez egyetlen ehhez fogható régészeti felfedezés a Sutton Hoo-ban található királysír volt, amelyet Basil Brown brit régész talált meg 1939-ben.

photo_camera Római érmék és gránátkőből kirakott kereszt Fotó: MOLA / Andy Chopping

A mostani síron kívül a régészek körülbelül egy tucatnyi hasonlóról tudnak: ezek magas rangú nőkhöz tartoztak, akik a pogányság és a kereszténység közötti időszakban még a matriarchális társadalomban betöltött kiemelt szerepükben maradhattak.

Hercegnő vagy rendfőnök

A későbbi sírokba már nemigen temettek értéktárgyakat, a korai kereszténység idején ugyanis ez már nem volt szokás. A harpole-i kincs, ahogy a leletet emlegetik, egy hercegnőhöz vagy magas rangú egyházi személyhez, például egy rendfőnökhoz tartozhatott.

photo_camera A nyaklánc és a lánc rekonstrukciója Fotó: MOLA / Hugh Gatt

A holttest már rég elbomlott, az elhunyt nemét a régészek néhány kis darab fogzománcból és a leletek természetéből tudták megállapítani. Elképzelhető, hogy a korabeli női elitnél szokásos eljárának megfelelően a holttestet egy ággyal együtt temették el.

Lyn Blackmore, a feltárást végző MOLA (Museum of London Archeology) régésze szerint darabszámra nem ez a leggazdagabb lelet, ami a szász időszakból előkerült, de mindenképpen ez számít a legnagyobb értékűnek, már magában a nyaklánc is egy vagyont érhetett a hetedik században.

A feltárást a lakóépületeket kivitelező Vistry Group finanszírozta, a leleteket további tanulmányozás után két éven belül kiállítják. Az eddigi vizsgálatok szerint a két edény Franciaországból származott, de azt még nem tudják, mit tartalmazhattak, ahogyan azt sem, hogy a holttestet valóban ággyal együtt temették-e el. Az érdeklődőknek a leletek kiállításáig sem kell harpole-i kincs nélkül maradniuk: Alice Roberts régészprofesszor a Digging for Britain című műsorban 2023 elején részletesen is beszámol majd a felfedezésről.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás