10 milliárd eurós segélycsomaggal enyhítik az infláció fájdalmát Spanyolországban

2022.12.28. · gazdaság

Az energiaárak növekedése, ahogy a legtöbb európai országban, úgy Spanyolországban is számottevő drágulást jelent. A lakosság egy részét megélhetési válság sújtja, ezért a kormány újabb támogatási csomagról döntött. 2022 végén további 10 milliárd eurót fordítanak a lakossági fogyasztók terheinek enyhítésére, számolt be róla a Reuters.

A jövedelemfüggő támogatás azoknak a spanyol lakosoknak jár, akik évente maximum 27 ezer eurót keresnek. Így mintegy 4,2 millió háztartás részesül majd a 200 eurós egyszeri juttatásban. Emellett az energiaszámlák adócsökkentését is meghosszabbították, az intézkedések tehát 2023 első felében is érvényesek maradnak majd.

Az újabb csomag a márciusi és a júniusi kedvezményeket követi, azok szintén közvetlen támogatásokat, adócsökkentéseket, illetve kedvezményes kamatozású kölcsönöket tartalmaztak. Ezek sikerét jól mutatja, hogy Spanyolországban az Európai Unióban legalacsonyabb inflációt mérték, mindössze 6,7 százalékot (az EU átlag 11,1 százalék, a legmagasabb infláció pedig Magyarországon van, 23,1 százalékkal). Így 2022-ben a sapnyol kormány összesen 45 milliárd eurót költött a lakosság támogatására az inflációs hatás fékezése céljából.

Hiába az európai viszonylatban legalacsonyabb inflációs mutató, az élelmiszerárak jelentősen növekedtek Spanyolországban is. 2022-ben három ütemben 45 millió eurót költött a spanyol kormány a lakosság támogatására az inflációs hatás kompenzálása céljából.
photo_camera Hiába az európai viszonylatban legalacsonyabb inflációs mutató, az élelmiszerárak jelentősen növekedtek Spanyolországban is. 2022-ben három ütemben 45 milliárd eurót költött a spanyol kormány a lakosság támogatására az inflációs hatás kompenzálása céljából. Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

A támogatások és az energiaárak jelentős, több mint 22 százalékos csökkenése ellenére az élelmiszerinfláció Spanyolországban is magas, 15 százalék körül alakult. Ennek mérséklése céljából a spanyol kormány egyes alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékosra csökkentette. Támogatják továbbá a vasúti utazásokat, viszont kivezetik a benzinár-kedvezményeket.

Az intézkedések hatására a spanyol gazdaság növekedett 2022-ben, ami az előzetes 4,4 százalékos várakozás helyett 5 százalékra tehető.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás