Hun harcos fejedelmi sírját tárták fel Romániában

2023.01.16. · tudomány

Egy több, mint száz tételből álló páratlan leletegyüttes került elő a Ploieşti-Buzău A7 autópálya építésének előkészítő munkálatai során Románia délkeleti részén, a Fekete-tengertől mintegy 220 kilométerre fekvő Mizil város közelében – írja a Live Science.

A még tavaly december végén felfedezett sír feltárását vezető Silviu Ene, a bukaresti Vasile Pârvan Régészeti Intézet munkatársa a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a leletek alapján az időszámítás szerint 5. században élt magas rangú hun harcos végső nyughelyét találhatták meg.

Bár a mizili harcos etnikai hovatartozása egyelőre nem ismert, a gazdag leletanyag egyértelműen arra utal, hogy a sírba egy hun előkelőt temettek, mivel a régió abban az időszakban az ezen a néven ismerté vált nomád hódítók uralma alatt állt. A sírból drágakövekkel kirakott aranyékszerek, fegyverek, továbbá egy aranyozott nyereg, valamint egy szintén aranyozott halotti maszk darabjai is előkerültek.

A romániai hun sírból előkerült aranylemezekkel díszített hüvelyű kard
photo_camera A romániai hun sírból előkerült aranylemezekkel díszített hüvelyű kard Fotó: CNAIR/ Vasile Pârvan Institute of Archeology

A lapnak Ene azt is elmondta, hogy az autópálya építése miatt a lelőhelyet ugyan vissza kellett temetni, de a kimentett leletanyag további vizsgálata nem került veszélybe, a részletes archeológia eredmények pedig tavaszra várhatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás