Teherautó méretű aszteroida húz el a Föld felett péntek délután

2023.01.26. · tudomány

Az amerikai űrügynökség (NASA) közölte, hogy a valaha feljegyzett egyik legközelebbi kisbolygó-elhaladásra lehet számítani magyar idő szerint péntek délután, 13 óra 27 perc körül. A 2023 BU nevű aszteroida 3600 kilométerre közelíti majd meg bolygónkat, és Dél-Amerika déli csücske felett halad el.

Ez közelebb van a Földhöz, mint amilyen magasságon néhány kommunikációs műhold kering, de a NASA egyben megnyugtatott mindenkit, hogy becsapódásra nincs esély: még ha sokkal közelebb is haladna el, legnagyobb része úgy is elégne a légkörben, legfeljebb egyes darabjai hullhatnának le meteorit formájában.

Az aszteroidát először 2019-ben fedezte fel a krími amatőr csillagász, Gennagyij Boriszov, majd néhány napon belül világszerte több tucat megfigyelést végeztek a kisbolygón, így pályáját is pontosítani tudták.

A NASA Scout nevű becsapódásveszély-érzékelő rendszer ezen a héten kizárta a közvetlen veszélyt, de a viszonylag kevés megfigyelés ellenére megállapította, hogy a 3,5–8,5 méter átmérőjű aszteroida jó eséllyel közelebb kerül a Földhöz, mint bármelyik korábbi ismert földközeli objektum.

A kisbolygó útvonalát a Föld gravitációja jelentősen megváltoztatja majd közeledése során. Míg a megfigyelések alapján eddig 359 naponként kerülte meg a Napot, a NASA szerint az elhaladása után egy 425 napig tartó ovális pályára kerül az aszteroida.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás