Aranyszívű tinédzsert rejt a 100 éve előkerült egyiptomi szarkofág

2023.01.24. · tudomány

Egy második szívvel, egy arany szkarabeusszal a mellkasában temették el azt a 2300 évvel ezelőtt elhunyt tinédzsert, akinek a múmiájára még 1916-ban bukkantak rá Egyiptomban. Akkoriban a leletvizsgálati eljárások nem tették lehetővé, hogy sérülésmentesen vizsgálják a múmiát, így egészen mostanáig kellett várni arra, hogy leleplezzék, milyen értékes kincseket is rejt valójában, írja a Guradian.

49 nagy értékű védelmező amulettel temették el a kb. 14-15 éves, feltehetően nem egyiptomi, de Egyiptomban elhunyt fiút nagyjából 2300 éve.
photo_camera 49 nagy értékű védelmező amulettel temették el a kb. 14-15 éves, feltehetően nem egyiptomi, de Egyiptomban elhunyt fiút nagyjából 2300 éve. Fotó: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy/Frontier

A leletet a Kairói Egyetem Radiológiai Klinikáján vizsgálták meg, itt derült ki a CT-vizsgálatok segítségével, hogy a tehetős család gyermekét összesen 49 értékes védelmező amulettel engedték a túlvilágra. A legérdekesebb mégis az, hogy egy, a szívet jelképező arany szkarabeusz került a fiú mellkasába, mintegy második szívként.

A modern vizsgálati eljárásoknak köszönhetően anélkül tárták fel a szarkofág tartalmát, hogy meg kellett volna bontani a leletet.
photo_camera A modern vizsgálati eljárásoknak köszönhetően anélkül tárták fel a szarkofág tartalmát, hogy meg kellett volna bontani a leletet. Fotó: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy/Frontier

Az amulettek között megtalálható Hórusz szeme, Ízisz csomója, egy aranynyelv és egy méhlepény is. De a lelettel kapcsolatban nemcsak a mumifikálás során a testben, illetve annak felszínén elhelyezett kincsek érdekesek. A modern diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően ugyanis a kutatóknak sikerült megállapítaniuk azt is, hogy a kb. 14-15 éves fiú nem volt körülmetélve, ez pedig arra utal, hogy a család nem egyiptomi származású. Ez bizonyítékként szolgál arra nézve, hogy nem csak egyiptomi előkelőségek testét mumifikálták a temetések előtt.

A fiú életkorát a csontsűrűsége és a bölcsességfogainak elhelyezkedése alapján becsülték meg.
photo_camera A fiú életkorát a csontsűrűsége és a bölcsességfogainak elhelyezkedése alapján becsülték meg. Fotó: S.N. Saleem, S.A. Seddik, M. El-Halwagy/Frontier

A testről és az amulettekről készült felvételek alapján 3D-nyomtatott másolatokat is készítettek a szívet jelképező amulettről, így a tudósok anélkül vizsgálhatják meg a korabeli jelképeket, hogy a szarkofágot és a múmiát meg kellene bontani. Ez főleg azért jelentős, mert az több mint száz éve, a megtalálása óta érintetlenül várt arra, hogy anélkül vizsgálhassák meg a tartalmát, hogy kárt tennének benne.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás