Városierdő-fejlesztési programot dolgoz ki a Pilisi Parkerdő

2023.03.21. · tudomány

A főváros erdeinek kétharmadát, Budapest zöld infrastruktúrájának legfontosabb, 3600 hektárnyi elemét kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távú tervet készít a városi erdők átfogó, szisztematikus kezelésére – jelentette be a Parkerdő az erdők nemzetközi napján, március 21-én a Qubitnek eljuttatott sajtóközleményében.

2023-ban ünnepeljük Budapest megszületésének százötvenedik évfordulóját, valamint idén emlékezünk meg a budai hegyvidék (újra)erdősítésében úttörő szerepet vállaló erdész, Guckler Károly halálának századik évfordulójáról. Emellett szintén százéves az 1923-ban elfogadott Alföld-erdősítési törvény, amely később kulcsszerepet játszott a pesti oldal élhetőségének javításában. A hazai erdészet évszázados, Budapest történetével szorosan összeforrt hagyományra támaszkodik, amikor a városi erdők jelentőségét hangsúlyozza. A Pilisi Parkerdő, a kihívásokat és felelősségét, valamint a városi erdők fontosságát felismerve egységes és hosszú távú városierdő-fejlesztési program kidolgozásába kezdett. Ez egy szisztematikus koncepció a Parkerdő által kezelt budapesti erdők komplex ökoszisztéma-szolgáltatásainak javítására, ökológiai értékének növelésére, klímavédelmi és rekreációs funkcióinak erősítésére.

A városi erdők kezelése jóval túlmutat a hagyományos erdőgazdálkodói vagy természetvédelmi megközelítésen. A nagyváros és a természetes környezet találkozási zónájában fekvő erdőkre olyan összetett nyomás nehezedik és olyan komplex igényeket támasztanak velük szemben, melyeket csak egy holisztikus szemlélettel kialakított átfogó stratégia képes kezelni. A városierdő-fejlesztési program pontosan ilyen rendszerszintű stratégia lesz, írják a közleményben.

Budakeszi erdő
photo_camera Budakeszi erdő Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ennek érdekében a Parkerdő a stratégia kialakításának belső folyamatába bevonja a legkülönbözőbb szakterületek és tudományágak képviselőit, társadalmi szervezeteket és szakértőket. A több hónapos konzultációsorozaton szisztematikusan vizsgálják a városi erdőket érintő legkülönbözőbb szempontokat, például az erdők klímavédelmi funkcióit, illetve felkészítésüket a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaira, szerepüket a vízvisszatartásban és a városi kék infrastruktúrában, az erdők közösség- és társadalomszervező jelentőségét, szerepüket az egészségmegőrzésben, a rekreációban, a sportban vagy a turizmusban. Mindezek mellett szó esik az erdők ökológiai értékének növeléséről és arról, hogyan mérhető az erdők nem faanyagtermelésből származó gazdasági-társadalmi haszna.

A városierdő-fejlesztési program kialakításának következő – immár nyilvános – állomása június elején egy konferencia lesz. Ezen a Parkerdő bemutatja városierdő-fejlesztési programjának tervezetét, amely alapul szolgál a további tervezéshez és párbeszédhez.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás