Több milliárd tonna vizet rejthetnek a Hold felszínén található apró üveggyöngyök

2023.03.28. · tudomány

A kínai Csang-o–5 szonda által gyűjtött minták elemzéséből kiderült, hogy a Hold felszínén elszórva található apró üveggyöngyök akár 270 milliárd tonna vizet is tartalmazhatnak, amit a jövőbeni Hold-missziók során az űrhajósok kinyerhetnek és felhasználhatnak – írja a Guardian.

„Ez az egyik legizgalmasabb felfedezés, amit valaha tettünk. Ezzel a Hold fenntartható módon történő feltárásának lehetőségei minden eddiginél nagyobbá váltak” – mondta a kutatás jelentőségéről Mahesh Anand, az Open University bolygókutató professzora. A holdbázisok telepítését célzó űrügynökségeknek ez óriási áttörés, hiszen mindez azt jelenti, hogy nemcsak vízhez, de hidrogénhez és oxigénhez is könnyen hozzáférhetnek a Holdon.

A Csang-o–5 szonda 2020 decemberében tért vissza holdi talajmintáival, amelyekben egy milliméternél is kisebb üveggyöngyöket fedeztek fel a kutatók. Ezek akkor keletkeznek, amikor meteoroidok csapódnak a Holdba, amelynek felszínéről olvadt cseppekből álló záporok csapódnak ki. A cseppek később megszilárdulnak, majd a holdporba keverednek.

A kínai űrhivatal által kiadott felvételen a Csang'o–5 mintagyűjtési akciója látható
photo_camera A kínai űrhivatal által kiadott felvételen a Csang'o–5 mintagyűjtési akciója látható Fotó: CNSA/XINHUA via AFP

Az apró szemcsék vizsgálatai kimutatták, hogy együttesen hatalmas mennyiségű vizet tartalmaznak, ami a Hold teljes felszínén 300 millió és 270 milliárd tonna közötti mennyiséget tehet ki. A Nature Geoscience című szaklapban közzétett kutatás szerint a gyöngyökből kinyert felszíni vizet sokkal könnyebb lenne kinyerni a Holdra érkező embereknek és robotoknak, mint az örökké árnyékos kráterekben megbúvó vízjégből.

„Ez nem azt jelenti, hogy egyszerűen megrázzuk az anyagot, és a víz elkezd belőle kicsöpögni, de van arra bizonyíték, hogy amikor ennek az anyagnak a hőmérséklete 100 Celsius-fok fölé emelkedik, akkor ki lehet belőle nyerni a vizet” – mondta Anand.

A vizet rejtő becsapódási gyöngyök kialakulásának folyamata
photo_camera A vizet rejtő becsapódási gyöngyök kialakulásának folyamata Forrás: He et al. 2023

A kutatás szerint a víz akkor keletkezik, amikor a Napból kiáramló nagy energiájú részecskék (napszél) becsapódnak az olvadt cseppekbe. Mivel a napszél hidrogénmagokat tartalmaz, az a cseppekben lévő oxigénnel egyesülve vizet vagy hidroxilionokat hoz létre. A víz ezután a gyöngyökbe záródik, és azok felmelegítésével lehet újra kinyerni.

Ráadásul a kutatás jelentősége nem is áll meg a Holdon: a Kínai Tudományos Akadémia professzora és a tanulmány társszerzője, Hu Szen szerint az ilyen becsapódási gyöngyök a Naprendszer más levegőmentes kőzeteiben is rejthetnek felszabadítható vizet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás