Se keze, se lába, mégis megtanult banánt hámozni a berlini állatkert elefántja

2023.04.11. · majom

A fogságban tartott elefántok is kedvelik a banánt, ám az emberrel ellentétben ugyanúgy örömmel fogyasztják, ha pucolva vagy héjastól kapják a gyümölcsöt. Bár az afrikai (Loxodonta africana) és az indiai (Elephas maximus) elefántok is rendkívül precíz műveleteket képesek végrehajtani ormányaikkal, eddig sem természetes, sem pedig állatkerti körülmények között nem figyelték meg, hogy az állatok evés előtt meghámozták volna a szóban forgó gyümölcsöt.

A Current Biology folyóirat hétfőn, április 11-én közölte azt a tanulmányt, amely szerint Pang Pha, a berlini állatkert nőstény indiai elefántja önszorgalomból tett szert a banánhámozás képességére. Az IFL Science ismertetője szerint a Humboldt Egyetem és a Berlin Zoo kutatói azt valószínűsítik, hogy az elárvult borjúként 1987 őszén az állatkertbe került, emberek által táplált és nevelt Pang Pha a gondozóitól leshette el, hogy a banánt meg is lehet hámozni.

Pang Pha, a Berlin Zoo banánhámozó inidia elefántja
photo_camera Pang Pha, a Berlin Zoo banánhámozó inidia elefántja Fotó: YouTube/ IFLScience

Az idén már 36 éves tehén módszere teljesen egyedi. A banánt finoman összenyomja, aztán a beltartalmat pár mozdulattal kirázza a héjból. Pang Pha ugyanis kizárólag az érettebb, a héj barnultabb foltjairól felismerhető gyümölcsöket szereti, a zöld vagy világos sárga banánt a kutatók szerint egyáltalán nem is eszi meg. Ami azért is meglepő mert az állatkertészeti szakirodalom egyik elefánttakarmányozási alapállítása, hogy az elefántok a zöld és sárga banánt héjával együtt fogyasztják, míg a már megbarnult gyümölcsöt konkrétan elutasítják.

A kutatók szerint Pang Pha szokatlan ízlése egyben magyarázat viselkedésére is. Amikor ugyanis Berlinbe érkezett gyümölcspéppel táplálták, mint kiderült, gondozói minden egyes alkalommal a szeme láttára hámozták meg az érettségük miatt könnyen pürésíthető érettebb gyümölcsöket. Vagyis, a Pang Pha az etológiában megfigyeléses tanulásnak nevezett utánzással tett szert hámozási képességére.

Még különösebb, hogy bár az elefántok rendkívül szociális lények, a csoporton belüli, nemzedékeken átívelő ismeretátadás pedig meghatározó része a csoportos viselkedésüknek, Pang Pha nem csak társaival, de még borjaival sem osztotta meg páratlan technikáját.

A tanulmány szerint fajtársai jelenlétében alig volt hajlandó megmutatni, hogy mire képes. A lánya és egy másik indiai elefánttehén társaságában például hámozatlanul kezdte enni a társai által nem kedveltebb barnultabb banánokat és csak az utoljára hagyott gyümölcsöket hámozta meg, a táplálkozást megkoronázandó.

Az alábbi videóban látható a tanulmány mozgóképes összefoglalója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás