Videóajánló: Mit üzen a túlvilágról Albert Einstein speciális relativitáselmélete?

2023.06.04. · tudomány

Ki?

Sabine Hossenfelder fizikus, aki 2015 és 2022 között a Goethe Egyetem campusán működő, elméleti kutatásokat végző Frankfurt Institute of Advance Studies munkatársa volt, most pedig a müncheni Lajos–Miksa Egyetem matematikai filozófiával foglalkozó központjában kutat. De valószínűleg sokkal többen hallottak már róla ismeretterjesztő youtuberként: saját csatornájának már közel 900 ezer követője, legnépszerűbb videóinak pedig milliós nézőtábora van.

Mit?

Hossenfelder az alábbi videóban – rutinos tudománykommunikátorként – hétköznapi történettel indít. Egy nap taxiba ült, és beszélgetni kezdett utastársával, majd amikor kiderült, hogy fizikával foglalkozik, a férfi különös kérdést tett fel neki: „Egy sámán azt mondta, hogy a halott nagymamám még mindig él, a kvantummechanika miatt. Igaz ez?” Hossenfelder elgondolkodott a kérdésen, és arra jutott, hogy van benne valami – csak épp nem a kvantummechanikából, hanem Albert Einstein speciális relativitáselméletéből kell kiindulni.

Először is a „most” fogalmát kell tisztázni: Einstein elméletéből, miszerint a fénysebesség véges, az következik, hogy bármi, amit a szemünkkel érzékelünk, egy múltbeli állapotot mutat, hiszen valamennyi (földi távolságokban elenyésző) időbe telik, amíg a fény elér hozzánk. Az objektív időfelfogás elutasítása miatt a tér és az idő különválasztása feleslegessé vált, az einsteini téridőben pedig nincs értelme a múlt, a jelen és a jövő fogalmának, mivel azok egyszerre léteznek az úgynevezett tömbuniverzumban. (A szubjektív időről Nyíri Kristóf MTA-n tartott előadásának szövegét ajánljuk olvasásra.)

Mivel a természeti törvények nem semmisítik meg az információt, csak átrendezik, elvben – és valamilyen szuperszámítógép segítségével – lehetséges múltbeli információkhoz hozzáférni. Az elhunytakkal persze nem tudunk kommunikálni, mert a személyiségüket alkotó információ szétszóródik, és egyesül a környező részecskékkel. Mindez azonban túlságosan emberközpontú perspektíva, ami igencsak korlátozott lehet, és nem tudhatjuk, a jövőben hogyan tudunk majd hozzáférni az ilyen információkhoz.

Hossenfelder szerint a világegyetem alapvető törvényeiről és elméleteiről szóló mai ismereteink alapján úgy tűnik, hogy a létezésünk túlmutat az idő múlásán, és az embereket és az univerzumot alkotó információnak van egy olyan, időtlen aspektusa, ami a fizika és a spiritualitás határán mozog.

Hol?

A filozófiai, tudományos témákkal és más nagy ívű gondolatokkal foglalkozó Big Think Youtube-csatornáján. És persze itt:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás