Az emberek mellett a csimpánzok is képesek előre gondolkodni

2023.06.21. · tudomány

Bebizonyosodott, hogy nem az ember az egyetlen olyan faj, ami képes előre gondolkodni és különböző alternatív jövővariációkat mérlegelni. A csimpánzok az emberekhez hasonló módon fel tudnak készülni egy-egy lehetséges helyzetre, írja a New Scientist.

A kutatók korábban úgy vélték, hogy más állatfajok nem előrelátók azzal kapcsolatban, hogy egyszerre akár két különböző alternatív jövőbeli eseményre is felkészüljenek (például arra, hogy kisüt a nap vagy esik az eső). Ezt az elképzelést döntötte meg az a friss kutatás, ami a Biology Lettersben jelent meg. Ebben a kutatók cáfolják egy korábbi, 2017-es tanulmány állítását, miszerint a főemlősök sem tudnak egymást kizáró eseményekre felkészülni.

Jan Engelmann és munkatársai egy alternatív kísérleti helyzetet teremtettek, ami kizárta a korábbi modellek hiányosságait. Ebben az új szituációban a csimpánzok számára természetesebb viselkedést vártak el. Billenő platformokra helyeztek élelemdarabokat, amit az állatok csak akkor szereztek meg, ha stabilizálták a platformot, így azokat nem tudta megbillenteni a rájuk zuhanó kődarab.

A kísérleti helyzetben először egyértelművé tették, hogy melyik billenő platformra fog esni a kő, ekkor a csimpánzok azt a platformot fogták meg, amelyik veszélyben volt. Egy másik elrendezésben viszont a kő véletlenszerűen borította fel az egyik vagy a másik platformot, ekkor az állatok felismerték, hogy ha mindkét lapot fogják, megmenthetik az ételt.

Az alternatív lehetőségek megértése és mérlegelése alapvető fontosságú számos további kognitív képességhez a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatója szerint. A tanulmány szerzői úgy vélik, ez a képesség az embereknél nagyjából 1.5-2 éves kor körül alakul ki, de más szakemberek szerint lehet, hogy csak 4 éves korban. A természetes élőhelyükön, egy csimpánzrezervátumban vizsgált állatokkal végzett kísérletek viszont azt támasztják alá, hogy ez minél korábbi életkorban kialakulhat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás