Rákkeltőnek bélyegezheti a WHO az egyik legnépszerűbb édesítőszert

2023.06.29. · tudomány

Az aszpartám az egyik legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszer az egész világon, ennek ellenére sosem volt igazi konszenzus arról, hogy milyen hatása van az egészségre. Ha visszakeressük, milyen cikkek jelentek meg róla az elmúlt néhány évtizedben, kétfélét találunk: amik azt bizonygatják, hogy bizonyos kutatások szerint rákkeltő, és amik arról szólnak, hogy ezek a kutatások miért hibásak.

A világ legnagyobb élelmiszerbiztonsági hivatalai (köztük az amerikai FDA és az európai EFSA) ugyan átfogó kutatásokra hivatkozva állítják, hogy nem találtak összefüggést az aszpartámfogyasztás és a rák kialakulása között, de hamarosan megkaphatja az első hivatalos csapást az aszpartámipar, ugyanis a Reuters információi szerint az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ága (IARC) júliustól az „emberekre potenciálisan rákkeltő hatású” kategóriába sorolja az édesítőszert.

Az IARC a külső szakértőkből álló csoportjával együtt hozta meg a döntést június elején, miután az összes elérhető kutatási eredményt áttekintették, és értékelték az aszpartám potenciális veszélyességét. A WHO figyelmeztetései ugyanakkor nem veszik figyelembe azt, hogy egy ember mennyit fogyaszthat biztonságosan egy adott termékből, amit sokan már korábban is megtévesztő gyakorlatnak tartottak, és perek indultak a gyártók ellen, amiket alternatív adalékanyagok keresésére kényszerítettek, sokszor feleslegesen.

A WHO és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) közös, élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága (JECFA) 1981-ben határozta meg, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértéken belül biztonságosan fogyasztható. Egy 60 kilogrammos felnőttnek például napi 12–36 doboz cukormentes üdítőt kellene meginnia ahhoz, hogy az veszélyes legyen.

A Reuters szerint az IARC és a JECFA júliusban egyaránt új határozatokkal jelentkezik, és míg előbbi megállapításai „az első alapvető lépést jelentik a rákkeltő hatás megértéséhez”, az utóbbi bizottság kockázatértékelése „meghatározza majd egy adott típusú károsodás, például valamilyen rákbetegség bekövetkezésének valószínűségét bizonyos körülmények és kitettségi szintek mellett”.

A többek között a két legnagyobb kólagyártót és a legismertebb rágógumimárkákat tömörítő Nemzetközi Édesítőszer-szövetségnek (ISA) a hírügynökség szerint „komoly aggályai vannak az IARC felülvizsgálatával kapcsolatban, amely félrevezetheti a fogyasztókat”. A WHO szervezete ugyanis korábban szintén potenciálisan rákkeltőnek bélyegezte többek között a vörös húst, a mobiltelefonok használatát vagy az éjszakai munkavégzést is.

A szervezet a felülvizsgálat során 1300 tanulmányt tekintett át, de az ipari szereplők szerint ezek közül több olyan kutatás eredményét cáfolták már azóta, amik rákkeltő hatást állapítottak meg az aszpartámról. Pont tehát nincs a vita végén, sőt várhatóan még nagyobb vitát eredményez majd az IARC és a JECFA júliusi bejelentése.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás