Sikeresen fellőtték az univerzum sötét titkait felderítő Euclid űrtávcsövet

2023.07.01. · tudomány

Magyar idő szerint 17 óra 12 perckor sikeresen útjára indult az univerzum legnagyobb rejtélyeit kutató űrtávcső, a Euclid (ejtsd: juklid). Az Európai Űrügynökség (ESA) eszközét a floridai Cape Canaveral űrközpontból lőtték fel, a SpaceX Falcon 9 hordozórakétájával, a végállomása pedig a Földtől 1,5 millió kilométerre, az L2 Lagrange-pontban lesz, ahol gravitációs szempontból nyugalmi helyzetből kémlelheti a távoli univerzumot.

photo_camera Forrás: Youtube / SpaceX

A Euclid legfőbb célja, hogy fényt derítsen az univerzum két legnagyobb rejtélyére, a sötét energiára és a sötét anyagra. Mai tudásunk szerint a világegyetem körülbelül 68 százalékát sötét energia, 27 százalékát pedig sötét anyag alkotja, így az általunk ismert anyagok mindössze az univerzum 5 százalékát teszik ki.

A Euclid küldetéséről bővebben az alábbi cikkben írtunk:

link Forrás

Miközben a legtöbbeket lázban tartó űrteleszkóp, a James Webb az univerzum apró részleteire figyel, a kevésbé érzékeny műszerekkel felszerelt Euclid gyorsan és nagy területeket térképez majd fel – hatéves küldetése alatt több mint egymilliárd galaxist figyel majd meg, a legtávolabbiakat 10 milliárd évvel ezelőtti állapotukban. Ezzel az égbolt egyharmadát lefedi majd.

Az űreszköz 1,4 milliárd euróból épült meg, és az ESA mellett a NASA szakemberei is éveken át dolgoztak azon, hogy idén elindulhasson. Mivel az Ariane–6 nem nagyon akar elkészülni, Európának jelenleg nincs működő hordozórakétája, az eredetileg tervezett, Szojuzzal történő fellövés pedig Ukrajna orosz inváziója miatt hiúsult meg, így került Elon Musk vállalatához a projekt.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló munkatársai a Youtube-on közvetítették és kommentálták az indítást, ezt itt lehet megnézni:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás