Íme, az idén 150 éves Budapest 5 szenzációs térképen

2023.08.15. · tudomány

150 év, 50 térkép: Budapest múltjáról, jelenéről és jövőjéről készített térképekkel ünnepli az Átló a városegyesítés évfordulóját. Bátorfy Attila, az összeállítás készítője szerint „az ábrázolásokkal olyan látásmódot kívánunk közvetíteni, amely az adatokat, továbbá az adatokból leszűrhető következtetéseket a hagyományostól eltérő szemszögből is megvilágíthatják”.

A térképekhez felhasznált adatok főleg nyílt forrásúak vagy nyilvánosan elérhetőek, és csak egy kis részük származik a magyar közigazgatás valamelyik egységétől – olvasható az adatvizualizációs oldal honlapján. Ahogy arra a függelékben is felhívják a figyelmet, a térképek többsége inkább trendeket mutat, mint pontos, naprakész adatokat, ezért döntéselőkészítésre nem alkalmasak.

Ha már meleg van, nézzük elsőre, hogy milyen idő lesz Budapesten 2050-ben, annál is inkább, mert mint nemrégiben a Qubiten is megírtuk, 30 éven belül London lehet az új Barcelona, Stockholm pedig az új Budapest, már ami a hőmérsékleti körülményeket illeti.

photo_camera Várható hőmérsékletváltozás 2050-re Fotó: Bátorfy Attila / Átló / Átlátszó

Az egyre gyakoribbá váló hőhullámok és a trópusi éjszakák mindenkit meggyötörnek, de a városi hőszigethatás csak tovább ront a helyzeten. Engloner Gyöngyvér építész és Mandel Mónika tájépítész szerint ahhoz, hogy élhető feltételek uralkodjanak a városokban, parkokra, közkertekre, zöldfelületekre van szükség, de hogy áll most Budapest lombtakarója? Hát így:

photo_camera A 2022-es lombkorona-helyzet Fotó: Bátorfy Attila / Átló / Átlátszó

És mi a helyzet az esővel? Úgy tűnik, hogy a Svábhegy és a Hármashatár-hegy kapja a legtöbb vizet:

photo_camera Budapest csapadéktérképe Fotó: Bátorfy Attila / Átló / Átlátszó

De elég a klímából, nézzük a demográfiát. Az alábbi térképről kiderül, hogy hol lakik Budapesten a legtöbb 65 év feletti:

photo_camera Kor szerinti megoszlás a városban Fotó: Bátorfy Attila / Átló / Átlátszó

És végül egy nagy haszonnal forgatható térkép azoknak, akik le szeretnének ülni, de nem tudják, hogy hol találnak jó eséllyel padot a városban: a jelek szerint a II. János Pál Pápa tér és a Bikás Park egyenesen ez ülni vágyók Mekkája.

photo_camera Padsűrűség a városban Fotó: Bátorfy Attila / Átló / Átlátszó

A további 45 térkép itt tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás