Egy új gyerekorvosi eljárás felére csökkentheti a kezelés megkezdéséhez szükséges időt

2023.08.21. · tudomány

Egy friss, Európa kilenc országában végzett és a Lancet folyóiratban ismertetett felmérés szerint a lázasan kórházba kerülő gyerekek 75 százalékát nem sikerül elsőre megfelelően diagnosztizálni – írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy egyes potenciálisan életveszélyes betegségek kezelése már a súlyosbodó fázisban indulhat csak meg.

A Cell Press Med folyóiratban megjelent friss tanulmány szerzői ezt a hiátust orvosolnák. A BBC szerint az Imperial College London kutatói ezer kiskorú páciens kórtörténetét felhasználva egy olyan genetikai eljárást kezdtek kidolgozni, amely a jelenlegieknél legalább kétszer gyorsabban képes azonosítani a betegség pontos okát. A diagnózis orvosbiológiai alapja annak meghatározása, hogy mely kulcsfontosságú gének kapcsolnak be, illetve ki a különböző betegségek hatására. Az elemzett betegségek között volt influenza, malária, agyhártya- és ízületi gyulladás is.

Lázmérés
photo_camera Lázmérés Fotó: SAKKMESTERKE/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

A kutatók a betegségek „molekuláris jeleit” több mint 400 olyan kiskorú páciens bevonásával tesztelték, akiket szepszissel vagy más súlyos fertőzéssel diagnosztizálva vettek fel a kórházi gyerekosztályokra. Az eredményeket ezután összehasonlították a jelenlegi standard vizsgálati módszerekkel.

A tanulmány szerint az új módszer több mint 90 százalékos pontossággal dolgozik, de a kutatócsoport hangsúlyozza, hogy még várni kell az általuk kidolgozott teszt gyakorlati alkalmazására. Jelenleg több ezer páciensen próbálják ki a módszert európai, afrikai és ázsiai gyerekosztályokon.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás