250 millió év múlva már csak egyetlen lakhatatlan szuperkontinens lesz a Földön

2023.09.26. · tudomány

A brit Met Office éghajlati modelljeit felhasználva a Bristoli Egyetem szuperszámítógépe olyan lemeztektonikai szimulációt futtatott le, amely szerint a felmelegedés 250 millió éve múlva szinte biztosan kipusztítja az összes emlőst az embert is beleértve a jövőbeli Földről, amelyen a szárazföldek egyetlen gigászi, száraz és forró klímájú kontinenst alkotnak – írja a brit Guardian.

A Nature Geoscience folyóiratban hétfőn, szeptember 25-én megjelent tanulmány szerzői szerint a Pangea Ultima kialakulásához vezető tektonikus mozgások okozta vulkáni tevékenység hatalmas mennyiségű szén-dioxiddal telítik a légkört.

A Pangea Ultima egyik lehetséges verziója
photo_camera A Pangea Ultima egyik lehetséges verziója Fotó: Wikipédia

Ebben a világban a globális hőmérséklet 15 Celsius-fokkal (szárazföldön akár 30 Celsius-fokkal) is meghaladhatja az iparosodás előtti szintet, ami megegyezne a 260 millió évvel ezelőtti perm-triász korszakban tapasztalt extrém hőség időszakával, amikor a fajok több mint 90 százaléka kipusztult.

A szerzők szerint a hőség közvetlen hatásai mellett a vegetáció összeomlása miatt súlyos táplálékellátási problémák jelentkeznének.
A tanulmány vezető szerzője, Alexander Farnsworth, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint egy újabb kihalási esemény kilátásba helyezése, amelybe az ember is beletartozik, kijózanítóan emlékeztet a mulandóságra. „A Földnek nagyon változékony a környezete. Az embereknek nagy szerencséjük van azzal, amink most van, és nem szabadna a saját éghajlatunkat túlhajtani azon a hűvösebb éghajlaton, amelyen keresztül fejlődtünk. Jelenleg mi vagyunk a domináns faj, de a Föld és annak éghajlata dönti el, hogy ez meddig tart” – nyilatkozta a lapnak Farnsworth.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás