A placebók az agy érzelmekért felelős régióinak reakciói miatt csillapíthatják a fájdalmat

2023.10.09. · tudomány

Amerikai és izraeli kutatók bioRxiv-ra feltöltött preprintje szerint a placebók az érzelmeket szabályozó agyi rendszerek aktivitásának csökkentésével minimalizálhatják a fájdalmat – írja a New Scientist.

A témában állítólag az eddigi legnagyobb mintán mágneses rezonanciás képalkotó eljárással végzett vizsgálatsorozat eredményei szerint a placebohatásért a fájdalom érzelmi aspektusait feldolgozó agyi régiók a felelősek.

A kutatók 400 ember ujjbegyeit ingerelték mérsékelten fájdalmas hőhatás közvetítő elektródákkal. Ezután minden résztvevő bal kezének különböző ujjaira két krémet vittek fel. Az egyiken „Prodicaine, egy hatékony fájdalomcsillapító gyógyszer”, a másokin „hatástalan kontrollkrém" felirat volt olvasható, ám egyik készítmény sem tartalmazott fájdalomcsillapító hatóanyagot. A tesztalanyok korábban megnéztek egy rövid videót a Prodocaine használatáról, ami a kenőcs hatékonyságáról áradozott.

A kutatók ezután ismét elektródákkal ingerelték az alanyok ujjbegyeit, fizikai nyomással növelve a fájdalmat, miközben MRI-felvételeket készítettek a részvevők agyáról.

MRI-felvétel egy ember agyáról
photo_camera MRI-felvétel egy ember agyáról Fotó: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

A résztvevők arról számoltak be, hogy kevesebb fájdalmat éreztek a Prodicaine-nel kezelt ujjaikban, mint a kontrollkenőccsel bekentekben. Állításuk szerint a Prodicaine nemcsak a hőfájdalom érzékelését befolyásolta, hanem a korábban nem tapasztalt mechanikus fájdalmat is.

Az MRI-vel a kutatók a neurológiai fájdalomszignatúrának nevezett idegrendszeri reakciókat vizsgálva azt találták, hogy a Prodicaine-kezelés nem volt hatással ezekre, de jelentősen csökkentette az úgynevezett az érzelmi szabályozásban kulcsszerepet betöltő jelentésalkotó rendszerek aktivitását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás