A focikapusok agya tényleg másként működik

2023.10.10. · tudomány

A labdarúgók multiszenzoros érzékeléséről szóló, profik bevonásával készült kutatást közölt a neves Current Biology folyóirat hétfőn – írja a brit Guardian.

A tanulmányhoz a kutatók összesen 60 profi kapust, mezőnyjátékost, illetve azonos korú civilt vizsgáltak. A Dublini Egyetem pszichológia tanszéke által koordinált kutatás arra volt kíváncsi, hogy a focisták milyen sebességgel értelmezik a hang-, illetve fényhatásokat. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a kapusok (hálóőrök, portások, cerberusok, stb.) idegrendszere sokkal gyorsabban dolgozza fel a különféle környezeti információkat, mint a hátvédeké, középpályásoké, szélsőké vagy a befejező csatároké, a civilekről már nem is beszélve.

David McGovern, a Dublini Egyetem pszichológusa, a kutatás vezetője a lapnak elmondta, hogy a vizsgálatba bevont profi kapusok valószínűleg nem véletlenül teljesítettek jobban a többieknél a szenzoros jelek megkülönböztetésében és feldolgozásában, hiszen a pályán is nekik kell a leggyorsabb döntéseket meghozniuk a különböző időpontokban érkező audiovizuális információk alapján.

McGovern szerint ismert, hogy a kapusok bizonyos esetekben egyáltalán nem látják a labdát, és csak a hanghatások alapján tudják kitalálni, hogy honnan hová tart éppen a játékszer. A kutatók szerint a mindennapokban ritkán integrálják az emberek a különböző érzékszervi ingereket, de a kapusoknak létfontosságú, hogy arra az érzékszervükre hagyatkozzanak, amely a leggyorsabban szolgál információval.

Gianluigi Buffon az olasz válogatott és a Juventus legendás kapusa 2019. szeptember 28-án a torinói stadionban a Seria A egyik bajnokiján
photo_camera Gianluigi Buffon az olasz válogatott és a Juventus legendás kapusa 2019. szeptember 28-án a torinói stadionban a Seria A egyik bajnokiján Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

A tanulmány azért úttörő a maga nemében a kutatók szerint, mert a világon először szolgál tudományos bizonyítékkal arra, hogy a focikapusok valóban nem teljesen normálisak a szó köznapi értelmében.

Az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy ezek a különbségek a kapusedzők által vezényelt egyedi tréningekből fakadnak-e, vagy olyan velük született képességhalmazról van szó, ami miatt az ilyen srácok kapusnak állnak. Bár a mostani tanulmány csak férfi játékosokat vizsgálta, a kutatók a női focistákat is szeretnék tanulmányozni, remélve, hogy megtalálják az egyes posztokat jellemző képességcsokrokat is egyben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás