Elkészült az eddigi legrészletesebb agytérkép

2023.10.13. · tudomány

Október 12-én jelent meg az az összesen 24 tanulmány eredményeit összesítő publikáció, ami nemcsak az agyban található sejttípusokat listázza, hanem azok elhelyezkedéséről is pontos képet ad. Mindezt egyelőre nem egyetlen részletes agytérképen lehet megtalálni, hanem egy hatalmas adatbázisban, írja a New Scientist.

Az agysejtatlasz elkészítése a szakértők szerint a Humán Genom Projekthez fogható vállalkozás. Korábban hasonló térképeket MRI-felvételek segítségével próbáltak készíteni, ezek azonban nem biztosítottak elég részletes képet az összetett szervről. Igaz ugyan, hogy a szkennelési eljárások a diagnosztikában felbecsülhetetlen jelentőséggel bírnak, felbontásuk egy agytérkép elkészítéséhez nem lett volna elegendő.

A projekt során több mint 3300 különböző típusú agysejtet azonosítottak, ehhez a kutatók az egysejtes szekvenálás módszerét használták. Vettek mintákat emberi és állati agyakból egyaránt, sőt magzatokból és embriókból származó sejtekkel is dolgoztak.

A kutatók szerint az atlasz hozzájárulhat a neurológiai betegségek megértéséhez, így a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának, vagy épp a depresszió, valamint a skizofrénia megértéséhez. A jövőben további genetikai publikációkra számítanak, amik kimondottan a betegségek hátterével foglalkoznak majd.

Az agyműködés megértésétől azonban nemcsak izgalmas kutatási eredményeket remélnek, hanem új terápiás lehetőségeket is, amik a korábbiaknál hatékonyabb megoldást jelentenek egy-egy betegségre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás