Különböző személyiségekkel ruházták fel a Boston Dynamics beszélő robotkutyáit

2023.10.30. · TECH

Spot, a világ leghíresebb robotkutyája már nemcsak beszélni képes a ChatGPT és a Google Asszisztens technológiáinak segítségével, de amint az a gyártója, a Boston Dynamics Youtube-csatornáján pár napja közzétett videóból kiderül, különböző személyiségek bőrébe is tud bújni.

Matt Klingensmith, a Spot projekt vezető szoftvermérnöke elmondta, munkája jelentős részében a robotkutyákat követi, ahogy különböző ipari környezetekben igyekszik eligazodni, és kameráinak képei alapján feltérképezni azokat. A generatív AI-eszközök (pl. chatbotok, képgenerátorok) fejlődésével adta magát, hogy ezeket valahogyan a Spot is fel tudná használni, így azt egyfajta idegenvezető robottá képezték ki.

A videóban látható, hogy brit akcentussal beszélő komornyik, 1920-as évekbeli régész, shakespeare-i nyelvezetben beszélő időutazó, megfontolt természetfilm-narrátor vagy szlenget használó kamaszlány szerepében is kiválóan (és meglehetősen viccesen) be tudja mutatni, mit lát maga körül. A mérnököket leginkább a Josh névre hallgató karakter lepte meg, amely szarkasztikus hangnemben írja le a környezetét:

– Spot, mit látsz?
– Nos, Matt, a létezésem kifürkészhetetlen ürességét látom, ami ebben a QR-kódokkal teli táblában tükröződik. Ja, és még egy nagy ablakot.

link Forrás

A Boston Dynamics a Levatas nevű AI-szoftvercéggel közösen integrálta a ChatGPT-t a robotkutyákba, amelyek a Google Asszisztens technológiájának segítségével képesek megérteni a hozzájuk intézett beszédet, majd a chatbottal generált válaszukat szavakba önteni. Így lehetővé válik, hogy a Spot közérthetően kommunikálja a kamerái, szenzorai és más eszközei által észlelt adatokat.

Klingensmith szerint a betanítás mindössze annyiból állt, hogy adtak egy rövid leírást a különböző termekről és azok funkciójáról, amit Spot összehasonlított a kameráinak képeivel, és egy vizuális kérdés-válasz modell segítségével olyan rendszerbe szedte az információkat, amelyek alapján aztán válaszolni tudott a feltett kérdésekre. Így fordulhatott elő, hogy amikor azt kérték tőle, mutassa be a szüleit, a robotkutya a Spot korai verziójához vezette a raktárban az őt követő mérnököt – anélkül, hogy ezt az asszociációt előzetesen betáplálták volna a robotba.

A cég robotkutyáinak már számos különböző felhasználását láthattuk az elmúlt években. Egy bostoni kórházban a betegekkel való kommunikációt segítették a fertőzéseket megelőző távolságtartás betartása mellett, egy új-zélandi mezőgazdasági vállalat az adatgyűjtés mellett birkapásztorkodásra is rábírta a Spotot, míg a New York-i rendőrség különösen veszélyes helyzetekben (bombafenyegetés, túszmentés, mérgező hulladékkal szennyezett környezetek felderítése) igyekszik segítségül hívni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás