A nikkelbányászat veszélyezteti egy indonéz sziget őslakosainak élőhelyét

2023.11.02. · gazdaság

Az indonéz szigeten élő Hongana Manyawa törzs tagjai veszélyben érzik magukat a nagyüzemi fakitermelések és bányászati ásatások miatt. Erdeiket ugyanis munkagépek pusztítják, mivel a térségben a fejlett világ elektromos autóihoz szükséges nikkelt bányásszák.

Az IFL Science által közzétett videót egy, a földmunkákat végző szakember készítette két férfiról, akik fegyverekkel közelítik meg a folyón keresztül a munkagépeket. Erre válaszul a munkások felbőgetik a motorokat, hogy elriasszák őket. A Hongana Manyawa, vagyis az „erdő népe" törzs nagyjából 300-500 lelkes közössége él elzárva a szigeten. Rajtuk kívül kb. 3000 olyan törzstag van, akik valamilyen kapcsolatot fenntartanak a külvilággal.

link Forrás

Halmahera, a törzs lakóhelyéül szolgáló indonéz sziget egyszerre szerencsés és szerencsétlen. A terület ugyanis a Föld egyik legnagyobb nikkeltartaléka, ami a fellendülő kereslet miatt vált a nemzetközi bányavállalatok érdeklődésének középpontjává.

A Survival International érdekvédelmi szervezet szerint a nikkelt bányászó vállalatok, bár egy zöldebb jövőre – az elektromos autózásra – fogják a kitermelést, valójában erdőt irtanak és azzal együtt a terület őslakosaira nézve is veszélyesek. Igaz, hogy a vállalatok dolgoznak együtt antropológusokkal is, és elméletileg meg sem közelítik a törzs élőhelyét, a gyakorlatban a Hongana Manyawa törzs nem érzi magát biztonságban.

A közösség tagjainak nagyon különleges kapcsolata van az erdővel és hisznek abban, hogy a fáknak is lelke van. Az erdőirtás ezért különösen rosszul érinti őket, főleg, hogy ennyire közel történik hozzájuk. De a Survival International szakértői nem csak attól tartanak, hogy a törzs élőhelye forog kockán. Az ilyen, az iparosodott világtól elszigetelten élő emberek számára végzetes lehet minden behurcolt betegség, a népességet tizedelő járványok alakulhatnak ki, mivel nincs immunitásuk azokra a betegségekre, amikre a világ más pontjain élő embereknek már van.

A Hongana Manyawa törzset egyelőre nem ismerték el őslakos népként, pedig ez biztosíthatná az élőhelyük védelmét. A Survival International most azért küzd, hogy ez megvalósuljon és a nemzetközi vállalatok se támogassák a szigeten történő nikkelbányászatot a vásárlásukkal.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás