Salátát és paradicsomot termesztettek a kínai űrállomáson, a Mennyei Palotában

2023.11.07. · TECH

A kínai Sencsou 16 űrhajósai a Mennyiei Palota (Tienkung) kínai űrállomáson kezdtek zöldségtermesztésbe a nyáron. A projekt olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy mostanra salátát, koktélparadicsomot és hagymát is betakarítottak, írja a Live Science.

A Mennyei Palotában sikeresnek bizonyult a kertészkedés: salátát, koktélparadicsomot és némi újhagymát is termesztettek már.
photo_camera A Mennyei Palotában sikeresnek bizonyult a kertészkedés: salátát, koktélparadicsomot és némi újhagymát is termesztettek már. Fotó: CCTV+

Csu Jang-csu és Kuj Haj-csao űrhajósok Csing Haj-peng parancsnok vezetésével fogtak kertészkedésbe a kínai űrállomáson abból a célból, hogy a földi kísérletekkel párhuzamosan megvizsgálják, miképpen termeszthetők zöldségek az űrben. Azáltal, hogy hasonló körülmények és feltételek mellett a Földön is megpróbálnak zöldségeket termeszteni, össze tudják hasonlítani, hogy milyen különbségekre lehet számítani az űrkertészetben.

A kutatók szerint minderre azért van szükség, hogy a mélyűri küldetések során élelmet tudjanak előállítani az asztronauták számára. A zöldségek azonban nem csak erre lesznek jók: szén-dioxidot kötnek meg, oxigént termelnek és felhasználhatók a víz kinyerésében, továbbá szűrésében is.

A zöldségtermesztő berendezés a környezetszabályozó és az életfenntartó komplex rendszer részét képezi, a jövőben pedig nem csak kísérleti termesztésre, hanem nagyüzemi termelésre is használhatják majd.

A fejlesztés fontos mérföldkő azon az úton, amit követve Kína 2030 előtt űrhajóst küldene a Holdra. Az ország hosszú távú tervei között pedig az is szerepel, hogy biztonságosan eljussanak az asztronautáik a Marsra is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás