80 év után találták meg a második világháborúban eltűnt pilótát

2023.11.17. · tudomány

Gilbert Haldeen Myers, az amerikai légierő alhadnagya Szicília felett repült bombázójával, amikor a gépet lelőtték. A zuhanás után a maradványoknak nyoma veszett, Myers-t pedig eltűntnek nyilvánították, és egészen mostanáig nem találták meg: a Cranfieldi Egyetem kutatói most egy speciális technológia alkalmazásával bukkantak rá.

A 27 évesen pilóta öt társával együtt vesztette életét 1943 júliusában, amikor a Sciacca repülőtértől alig egy kilométerre lezuhantak – ezért a brit egyetem konfliktusban elhunytak felderítésével és azonosításával foglalkozó csoportja (CRICC) az amerikai hadügy hadifoglyokat és háborúban eltűnteket kutató ügynökségével (DPAA) együtt erre a területre összpontosított.

A törvényszéki szakértőkből álló csapat gondosan feltárta a baleset helyszínét: „Aprólékosan megvizsgáltuk a talajban feltárt minden olyan darabot, amely csont vagy más bizonyíték lehetett. A kihívásokkal teli környezetben csapatunk nedves szűrést alkalmazott, amely során a feltárt anyagot vízben vezetjük át, hogy az emberi maradványokat és leleteket elkülönítsük és elemezni tudjuk” – nyilatkozta David Errickson, a Cranfieldi Törvényszéki Intézet régész-antropológus munkatársa.

Gilbert Haldeen Myers, az amerikai légierő alhadnagya
photo_camera Gilbert Haldeen Myers, az amerikai légierő alhadnagya Fotó: Cranfieldi Egyetem

A vadászgép roncsai mellett így emberi maradványokat is azonosítani tudtak, amiket aztán a DPAA laboratóriumában, a világ legnagyobb csontváz-azonosító központjában elemeztek. A DNS-elemzés és a kutatók által talált egyéb bizonyítékok (pl. személyes tárgyak) együtt megerősítették, hogy a maradványok Myershez tartoztak.

Amellett, hogy lezárult egy eltűnt katona ügye, valamint a személyes holmijait visszajuttatták a családjának, az egykori alhadnagy így méltó temetésben is részesülhetett – november 10-én, a floridai St. Petersburgben búcsúztatták el.

A második világháborúban több mint 72 ezer amerikai katona tűnt el, és a szakértők úgy vélik, hogy közül 39 ezernek a maradványait még meg lehet találni – még úgy is, hogy az adott helyszín földhasználatától függően különböző mértékű kihívást jelenthet a maradványok felderítése és azonosítása.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás