Elon Musk bejelentette, hogy a szombati Starship kilövés nem okozott károkat az indítóállomásban

2023.11.21. · TECH

Szombaton, november 18-án a második Starship kísérlet több szempontból is sikeresebb volt, mint az első. Egyrészt, a gigantikus rakéta elérte a világűrt, másrészt a vizsgálatok szerint az indítóállomásban sem tett kárt a kilövés, írja a Space.com.

A károkat egy beépített acéllemezzel igyekeztek mérsékelni, a jelek szerint sikeresen. A vízhűtéses alkatrész jól bírta a kilövést, amit a SpaceX vezetője, Elon Musk az X-en (Twitteren) közzétett bejegyzésében erősített meg a második kilövés után.

link Forrás

A Starship küldetése a Mars meghódítása lenne, Musk azt ígéri, hogy a rakéta nemcsak arra lesz alkalmas, hogy a Holdra szállítson embereket, hanem sokkal tovább is el lehet majd vele jutni. Ehhez olyan kétfokozatú rakétát fejlesztenek, ami gyorsan újrafelhasználható.

A biztonságos és emberes repülés viszont egyelőre messze van, ugyanakkor szombaton már pontosan kétszer annyi ideig volt a levegőben a Starship, mint áprilisban. További fontos mérföldkő az is, hogy a rakéta két fokozata ketté vált, ez áprilisban még nem sikerült.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás