16 millió kilométerről fogadott lézeres üzenetet az űrből egy földi teleszkóp

2023.11.23. · TECH

Ha az internetet a jövőben az egész galaxisra ki akarjuk terjeszteni (jó, egyelőre érjük be a Holddal és a Marssal), új technológiákra lesz szükség. A NASA most egy olyan demonstrációt tartott, amire lehet alapozni: 10 millió mérföldes, vagyis 16 millió kilométeres távolságra sugárzott üzeneteket lézeren keresztül.

Ez az első alkalom, hogy ilyen nagy távolságra (a Hold és a Föld közötti távolság több mint 40-szeresére) sikerült optikai kommunikációt létesíteni. Hagyományosan rádióhullámokkal kommunikálnak például a távoli űrhajókkal, de a magasabb frekvenciájú, például a közeli infravörös fény megnöveli a sávszélességet, és így óriási mértékben megnöveli az adatátvitel sebességét.

A NASA mélyűr-optikai kommunikációs (DSOC) kísérletének ez csak az első lépése volt, az amerikai űrügynökség szerint a következő hónapokban számos kritikus mérföldkövet letudhatnak, és így megnyithatják az utat a nagy sebességű bolygóközi adatátvitel előtt, amivel lehetővé válik tudományos adatok, nagy felbontású képek és videók küldésére, videóhívások létesítésére a Föld és más égitestek, a világűrben bolyongó létesítmények között.

link Forrás

Az infravörös fény előnye, hogy a hullámait könnyen lehet továbbítani lézer formájában, ami ráadásul kevesebb energiát igényel és nehezebben ütközik akadályokba, mint a rádióhullámok szórása. Cserébe nem is olyan egyszerű megvalósítani: a bitben tárolt adatokat először a lézer által kibocsátott fotonokba kódolják, amihez számos nagy teljesítményű műszerre van szükség, többek közt egy szupravezető, nagy hatékonyságú detektorrendszerre.

A valós idejű pozicionálás sem gyerekjáték, a NASA-teszt során a fotonok k9rülbelül 50 másodperc alatt jutottak el a Psyche űrszonda fedélzetéről a kaliforniai Palomar Obszervatóriumban található Hale teleszkópig.

A DSOC lézerkommunikációs berendezés (középen) teleszkópját egy hosszú cső védi a napfénytől. Mögötte az űrszonda nagy nyereségű antennája látható, amivel a Földre továbbítja majd a tudományos méréseit.
photo_camera A DSOC lézerkommunikációs berendezés (középen) teleszkópját egy hosszú cső védi a napfénytől. Mögötte az űrszonda nagy nyereségű antennája látható, amivel a Földre továbbítja majd a tudományos méréseit. Fotó: NASA/JPL-Caltech

A Psyche jelenleg kétéves technikai bemutató küldetésén jár, és a Mars és a Jupiter közti aszteroidaövet közelíti, de a tervek szerint elrepül a Mars körül, így a mérnököknek lehetőségük lesz folytatni és finomítani az infravörös lézeres kommunikációt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás