A szegénységgel háromszorosára nő a korai demencia kockázata

2023.11.30. · tudomány

Az alacsonyabb szocioökonómiai státuszú, egészségtelen életmódot folytató embereknél 440 százalékkal magasabb a 65 éves kor előtt jelentkező demencia kialakulásának kockázata, mint az egészséges életmódot folytató magasabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkezőknél – állítja a brit Guardian a Lancet Healthy Longevity folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozva.

A brit BioBank egészségügyi adatbázisban szereplő 440 ezer 37 és 75 év közötti személy kórtörténeti, jövedelmi helyzete, iskolai végzettsége, foglalkozása és életmódja alapján végzett mélyelemzés szerint az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú egyéneknél háromszor nagyobb volt a korai demencia kialakulásának kockázata, mint magasabb a magasabb státuszú társaiknál. A vizsgált esetek kevesebb mint 12 százaléka vezethető vissza csak az életmódra, ami arra utal, hogy az alacsonyabb társadalmi-gazdasági helyzetben az egészségesebb életvitel csak részben vagy alig csökkenti a veszélyt.

A Guardian szerint ugyan a tanulmány szoros kapcsolatot mutatott ki a korai demencia és a társadalmi-gazdasági státusz között, a kutatás korlátja volt, hogy a vizsgált személyek 85 százaléka európai volt. A lapnak nyilatkozó független szakemberek szerint viszont az eredmények azt sugallják, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek és az egészségtelen életmód egyaránt káros hatással lehet a demencia általános kockázatára.

Az egészségügyi statisztikák szerint jelenleg mintegy 3,9 millió olyan ember él a világon, akit 30 és 64 éves kora között demenciával diagnosztizáltak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás