2023-ban tetőzik az üvegházhatású gázok kibocsátása

2023.12.05. · tudomány

Sosem volt még ekkora az emberiség károsanyag-kibocsátása, mint idén, de ez kivételesen nem rossz hír: ahhoz, hogy be lehessen tartani a párizsi egyezményben rögzített klímacélokat, még 2025 előtt el kellett jönnie ennek a fordulópontnak, ahonnan már csökken majd a kibocsátás.

Nem eszik azt olyan forrón, ahogy mondani szokás, de úgy tűnik, hogy szénben már idén megtörtént a fordulat: egy friss kutatás 70 százalékos valószínűséggel állítja, hogy jövőre már csökken majd a világ szénfogyasztása, a gáz pedig 2024-ben tetőzik majd.

Az olajtól nehezebb szabadulni: ebből a legtöbb valószínűleg 2025-ben fog fogyni, az elektromos járművek egyre növekvő népszerűsége miatt ezután viszont valószínűleg csökken rá a kereslet, ezzel együtt pedig a kibocsátás is. Ez a leginkább optimista forgatókönyv, de a leginkább valószínű is: a mostani trendeket figyelembe véve a kutatók 2030-ra 2,5-ször több megújuló energiaforrással számolnak, mint amennyit ma használ a bolygó lakossága.

Nem csökken magától

Ehhez persze tenni is kell: az elemzés azt feltételezi, hogy az országok visszafogják a metánkibocsátásukat – a metán a második legerősebb üvegházhatású gáz, amelynek a 60 százaléka emberi tevékenység következtében kerül a légkörbe, a kibocsátás harmadáért pedig az energiaszektor felelős. Az Európai Unió céljai szerint a kibocsátást az elkövetkezendő 30 évben 50 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy 0,2 fokkal lehessen mérsékelni a felmelegedést, ez pedig kulcsfontosságú a klímacélok eléréséhez.

A metán mellett a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid-kibocsátását is csökkenteni kell: bár a mostani elemzés szerint az idei évben tetőzött a kibocsátás, nem elég, ha csökken az emisszió, folyamatos és jelentős csökkentésre van szükség. Ez nem lesz egyszerű: a kitűzött célok betartásához az elkövetkezendő 10 évben 40 százalékkal kellene visszafogni a fosszilis üzemanyagok kitermelését, mielőtt végképp kivezetnék őket.

A mostani klímacsúcson éppen az olaj az egyik legfőbb téma: Szultán al-Dzsáber, a cop28 házigazdája a napokban jelentette be, hogy szerinte nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy a fosszilis üzemanyagok kivezetésével javulna a klímahelyzet, sőt, úgy gondolja, hogy szén, földgáz és kőolaj nélkül az emberiség visszatérne a kőkorszakba. A véleményét némileg árnyalja, hogy a vádak szerint al-Dzsáber az idei klímacsúcsot is arra próbálja felhasználni, hogy az általa vezetett állami olajvállalat nevében újabb üzleteket köthessen.

Miután nyilvánosságra jutott al-Dzsáber fosszilis üzemanyagokról alkotott véleménye, a tudományos világ felhorgadt, az elnök pedig magyarázkodni kényszerült: hétfőn kiadott közleménye szerint abban egyetért a klímakutatókkal, hogy előbb-utóbb szakítani kell a fosszilis erőforrásokkal, de nem drámai lépésekben gondolkozik, hanem a fokozatos csökkentés híve.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás