Kiderült, hogy teknőspáncélok a Kolumbiában felfedezett 120 millió éves fosszíliák

2023.12.08. · tudomány

Gustavo Huerta a 20. század közepén fedezte fel a levélerezetre emlékeztető mintájú fosszíliákat Kolumbiában, amikről évtizedekig úgy gondolták, hogy egy, az Equisetum ősének tekinthető ősi zsúrló lenyomata. Csakhogy egy friss vizsgálat megállapította, a 120 millió éves fosszília nem egy növénytől származik, hanem apró teknősök páncélját tartalmazza.

A kutatók a növény erezetét próbálták megkeresni a fosszíliában, helyette viszont puha, szivacsos csontszövetrétegre bukkantak, emiatt pedig kizárták annak lehetőségét, hogy a lelet valóban növénytől származhat, írja a Guardian.

Ezután gerincesek fosszíliáival kezdték összehasonlítani a leletet, hogy közelebb kerüljenek annak eredetéhez. A Palaeontologia Electronica folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig a kövületeket tengeri teknősök maradványaival is összevetették, így derült ki, hogy az 5 és 6 centiméteres leletek valójában tengeri teknősök páncéllemezei.

Az 5 és 6 centiméteres fosszíliák a 20. század közepén kerültek elő.
photo_camera Az 5 és 6 centiméteres fosszíliák a 20. század közepén kerültek elő. Fotó: Society of Vertebrate Paleontology, 2023, december

Amit korábban a levelek erezeteként azonosítottak, az valójában a csontok növekedési mintázata. A kutatók szerint a kisteknősök 1 évnél fiatalabbak lehettek és valószínűleg a Desmatochelys padillai fajhoz tartoztak. Ez a kihalt tengeri teknősök közül a valaha élt legnagyobbak közé tartozik.

A tévesen növénynek azonosított fosszíliát a kutatók egymás között Turtwigként is emlegetik – a félig növény, félig teknős pokémon után.