Brit önkéntesek hónapokon át füstöt és kipufogógázt inhalálnak, hogy kiderüljön demenciát okoz-e a légszennyezés

2023.12.20. · tudomány

Hogy a rossz levegő és a demencia kialakulása összefüggésbe hozható egymással, azt az is jól mutatja, hogy a nagy légszennyezettségű városokban nagyobb az esélye az időskori elbutulással járó kórképeknek. Az élettani mechanizmust azonban még nem sikerült tökéletesen tisztázni.

Az Egyesült Királyságban ezért önkéntesek bevonásával kezdték vizsgálni a légszennyezés közvetlen egészségkárosító hatásait – írja Live Science.

A több brit egyetem összefogásával indított kutatás alanyai olyan 50 évesnél idősebb önkéntesek, akiknek családjában korábban már előfordult az Alzheimer-kór, illetve más hasonló lefolyású neurodegeneratív betegség.

Ian Mudway, az Imperial College of London toxikológusa a lapnak elmondta, hogy a kísérletsorozatban a fa- és kipufogófüst, valamint tisztitószerekből, illetve a sütés-főzés során felszabaduló anyagok hatásait vizsgálják, így imitálva a bel- és kültéri légszennyezést.

A vizsgálat preprint formában publikált hivatalos leírása szerint a kísérlet alanyai hónapokon át egyenként lélegzik majd be a négyféle szennyeződést tartalmazó, illetve a placebóként alkalmazott tiszta levegőt. A hatásokat a laborvizsgálatok és a kísérlet alatt többször is elvégzett kognitív tesztek hivatottak felmérni.

Bár a végső eredményekre még várni kell, a kutatók feltételezései szerint a levegővel belélegzett méreganyagok közvetlenül is károsíthatják az agysejteket, de az sem kizárt, hogy a szennyezésért felelős vegyületek a szervezet más területein váltanak ki gyulladásos folyamatokat, és csak közvetetten károsítják súlyosan az idegrendszert.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás