Az évszakok eltolódása pusztulással fenyegeti a Brit-szigetek ikonikus tölgyfáit

2023.12.27. · tudomány

„Lehet, hogy 12 hónap alatt nem feltünő az évszakhatárok eltolódás, illetve elmosódása, de évtizedes távlatban már rendkívül jelentősek a változások” – idézi a BBC Ben McCarthy-t, a brit National Nature and Restoration Ecology vezetőjét. A hivatásos természetvédő szerint az egész évben emelkedő hőmérséklet különösen súlyosan érinti az Egyesült Királyság legikonikusabb fáinak számító tölgyeket.

A Nagy-Britannia területén honos tölgyfajok, elsősorban a közöséges tölgy (Quercus robur) legfőbb károkozójának tartott búcsújáró lepkéket (Thaumetopoea processionea) a rohamosan enyhülő és rövidülő telek nem ritkítják a korábbi mértékben, így a rovar hernyói jelentős, gyakran visszafordíthatatlan károkat okoznak az erdei ökoszisztémákban.

A devoni Dartmoor Nemzeti Park ikonikus tölgyfái
photo_camera A devoni Dartmoor Nemzeti Park ikonikus tölgyfái Fotó: ADAM BURTON/robertharding via AFP

A természetvédők megfigyelései szerint a melegedés miatt a téli álom hossza is lecsökkent, az ébredő állatok viszont nem találnak elegendő táplálékot, a legyengült szervezet pedig sokkal sebezhetőbbé válik a kórokozókkal szemben. Az évszakok eltolódása az olyan oportuniosta fajoknak is gondot okoz, mint amilyen a gímszarvas (Cervus elaphus). A vadvédelmi szolgálatok adatai szerint a szigetország egyre több területén megfigyelhető, hogy a bikák az elhúzódó forró nyár miatt az év későbbi szakaszában válnak szexuálisan aktívakká, ezért a borjak már a táplálékban szegényebb időszakban jönnek világra, ami jelentősen csökkenti a túlélsük esélyeit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás