A kalapácskorallok évente nemet váltanak, hogy legyen lehetőségük szaporodni egymással

01.11. · tudomány

Egészen különös megoldáshoz folyamodnak a víz alatt kötött helyen élő kalapácskorallok a fajfenntartás érdekében. A korallok ugyanis akár évente megváltoztatják a nemüket, hogy bebiztosítsák magukat: így legrosszabb esetben kétévente lehetőségük nyílik szaporodni egymással, írja a New Scientist.

Kalapácskorall Balin
photo_camera Kalapácskorall Balin Fotó: BRUNO GUENARD/Biosphoto via AFP

A kalapácskorall nemváltása nem példanélküli az élővilágban. Vannak halak, amik váltogatják a nemüket, de létezik olyan korallfaj is, ami ugyancsak képes erre. Ugyanakkor a kalapácskorall rendszeres és ciklusos nemváltoztatása mindenképpen érdekes a kutatók számára, főképp azért, mert nem minden populációjára jellemző.

A New Scientistben idézett preprint tanulmány szerzője szerint az egész jelenség azért alakulhatott ki, hogy a korallok biztosítsák a szaporodásuk feltételeit, ehhez pedig nincs is szükség arra, hogy minden évben minden kolónia nemet váltson. A kutatócsoport által vizsgált 26 kolóniából 19 minden évben nemet váltott, a maradék 7 viszont megtartotta a nemét a vizsgálat 8 éve során.

A kalapácskorallok esetén nem arról van szó, mint néhány más korallfaj esetén, hogy hímnősek lennének, ivarszerveik ugyanis a szaporodást követően átalakulnak, hogy egy év elteltével már a másik nemre jellemző tulajdonságokat mutassák.

A nemváltásnak viszont az eddigi kutatások szerint sem a kolónia méretéhez, sem a korall élőhelyéhez nincs köze. Ugyanis egymáshoz közel élő korallpopulációk között is van abban különbség, hogy változtatgatják a nemüket évente vagy sem. Pont ez segíthet nekik abban, hogy szaporodhassank, így legfeljebb két évente különbözni fog a nemük egymástól.