Római kori múmiamaszkokat és Harpokratész szobrát találták meg Szakkarában

01.11. · tudomány

Az egyiptomi Szakkarában közel kétezer és majdnem ötezer éves sírhelyeket tártak fel régészek, az ásatások során pedig múmiamaszkokat és a csend isteneként is emlegetett Harpokratész kisebb szobrát is megtalálták, írja a Live Science.

Harpokratész Hórusz, az istenek földi királyának egy gyermekkori ábrázolása, az újonnan felfedezett leleten pedig egy liba hátán ül, ami egy gonosz szellemet jelképez, amit a gyermekisten legyőz.

Múmiamaszk a szakkarai ásatásokból
photo_camera Múmiamaszk a szakkarai ásatásokból Fotó: Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium

Az ásatások során előkerült múmiamaszkok a római korból származhatnak az ásatásokat vezető szakember, Nozomu Kawai, a japán Kanazawa Egyetem ókori civilizációkat és kulturális erőforrásokat vizsgáló intézetének igazgatója szerint.

Szarkofág a szakkarai ásatásokból
photo_camera Szarkofág a szakkarai ásatásokból Fotó: Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium

Kawai a kollégáival még 2019-ben kezdte az ásatásokat az észak-szakkarai lelőhelyen, a munkát viszont a koronavírus-járvány miatt meg kellett szakítaniuk. A megkezdett munkát 2023-ban tudták folytatni.

Dombormű Heroidesről, akit feltehetően itt temettek el
photo_camera Dombormű Heroidesről, akit feltehetően itt temettek el Fotó: Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium

A legrégebbi sírok a második dinasztiához tartozhatnak, ezek nagyjából 4800 évesek, ezen kívül a 18. dinasztiából is temetkezhettek itt. Ez azonban a szakkarai nekropolisz kiterjedtségét ismerve nem meglepő. Az ókori Egyiptom számos dinasztiája temetkezett a területen.