A mesterséges intelligenciáról szóló díjnyertes regény szerzője bevallotta, hogy részben a ChatGPT írta a könyvet

01.19. · TECH

Szerdán osztották ki Japánban a rangos Akutagava-díjat, amit a legígéretesebb új szerzők vehetnek át. Idén a 33 éves Rie Kudant díjazták, aki köszönőbeszédében bevallotta, hogy Tokiói szimpátiatorony (The Tokyo Tower of Sympathy) című regényének egyes részeit a ChatGPT segítségével írta.

Az írónő becslése szerint a regény szövegének 5 százaléka származhat a chatbottól. Hozzátette, hogy gyakran oszt meg a ChatGPT-vel olyan gondolatokat, amikről senki mással nem tud beszélni, és a gép egyes válaszai inspirálták a regényben leírt párbeszédeket.

A könyv cselekménye Japán egy futurisztikus változatában játszódik, ahol a mesterséges intelligencia a mindennapok szerves része. Főszereplője egy építész, aki megtervezi Tokió legmagasabb börtöntornyát, ám a bűnözőkkel szemben túl nagy szimpátiát tanúsító, a technológiától elkényelmesedett társadalomban nehézségekbe ütközik a projekt.

A zsűri nem győzte dicsérni a regényt. „Hibátlan munka, nehéz bármibe is belekötni. Rendkívül szórakoztató és érdekes mű, amely vitára késztet” – idézi az egyik zsűritagot a Times.

Rie Kudan
photo_camera Rie Kudan Fotó: YUKI KUROSE/The Yomiuri Shimbun via AFP

A kreatíviparban meglehetősen ellentmondásos a mesterséges intelligencia használata, kritikusai szerint az algoritmusok által újrahasznosított silány szövegek ártanak az eredeti műveknek. Az amerikai írók szakszervezetének nemrég véget ért, hónapokon át tartó sztrájkjában is központi szerepük volt a mesterséges intelligencia körüli kérdéseknek.

A Telegraph szerint az elismert brit író, Salman Rushdie is kikelt a mesterséges intelligencia ellen – az ő stílusát utánzó nyelvi modell szövegeit „színtiszta szemétnek” nevezte. „Bárki, aki valaha is olvasott tőlem 300 szót, azonnal felismeri, hogy ez nem lehet az én művem” – mondta.