Az első brit páciensek már megkapták az új kísérleti mRNS-alapú rákterápiás készítményt

02.06. · tudomány

Egy forradalmian új rákterápiát tesztelnek az Egyesült Királyságban, ami a koronavírus-járványban hatékonyan alkalmazott mRNS-alapú technológiát használja fel a daganatos sejtek ellen, írja a Guardian. A kezelés lényege, hogy gyakran előforduló tumormarkereket mutat be a szervezetnek, amit ezáltal arra sarkall, hogy vegye fel a harcot a megbetegedéssel.

Az első tesztekbe tüdőrákkal, melanomával és más szarkómákkal (kötőszöveti daganattípusokkal) küzdő pácienseket vontak be, hogy megismerjék, biztonságosan és hatékonyan alkalmazható-e az eljárás a terápiás gyakorlatban.

A terápia gyakorlatilag a beteg saját immunrendszerét aktivizálja a daganatos sejtekkel szemben, alkalmazásával pedig elkerülhetők lennének, legalább részben, a jelenleg alkalmazott sugár- és kemoterápiás kezelések komoly mellékhatása. A kutatók szerint hatékonyabb rákterápiákat fejleszthetnek a technológia segítségével.

Ahhoz viszont, hogy a kezelés széles körben elérhetővé váljon a páciensek számára, még valószínűleg éveket kell várni. Még úgy is, hogy ma már számos rákellenes vakcinát tesztelnek szerte a világban, melyek egy része daganatspecifikus kezelést kínál (mint a most bejelentett és elindított tesztben), másik részük pedig személyre szabott összetételű. Utóbbiak a páciens saját genetikai állományát használják fel a kezelésben.