A társadalom fele fellélegezhet: kevesebb edzéssel is megőrizhetik az egészségüket

02.27. · majom

A világ társadalmának nagyjából a fele fellélegezhet, ha eddig úgy érezte, nem jár eleget edzőterembe, futni vagy teniszezni (vagy bármi mást sportolni). Egy friss tanulmány szerint ugyanis jelentős különbség van aközött, hogy mennyi testmozgásra van szüksége az egészségmegőrzéshez egy nőnek és egy férfinak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hetente 150-300 percnyi közepesen aktív testmozgásra lenne szükség az egészségmegőrzés érdekében. Azonban ez, az egyébként nem is annyira specifikus ajánlás nem veszi figyelembe azt a lehetőséget, hogy a nemek között eltérések mutatkozhatnak a szükségletekben.

A kutatásban 400 ezer amerikai felnőtt adatait hasonlították össze és a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a nők már heti 2 órányi kardióval és heti 1 izomerősítéssel ugyanolyan előnyöket élvezhetnek, mint azok a férfiak, akik 5 órát töltöttek kardiózással és 3-at súlyemeléssel, valamint a törzsizmok erősítésével, írja a Science Alert.

A lap kiemeli továbbá, hogy a kutatás szerint már a legkisebb is számít: azok, akik csak minimális mozgást építettek be az életükbe a vizsgált időszakban (1997 és 2019 között), kimutathatóan csökkent a halálozás. Nők esetén ez 24 százalékos, férfiaknál pedig 15 százalékos visszaesést jelentett.

A kutatás másik fontos megállapítása, hogy ugyanaz a mennyiségű edzésmunka a nőknél több egészségügyi hasznot hajt, mint a férfiaknál. Az azonban továbbra sem világos, hogy ennek mi a pontos oka. A kutatók szerint az érhálózat felépítésében, a testméretekben, továbbá az adott feladat végrehajtásához szükséges erőkifejtés arányaiban keresendő a különbség.

Az viszont bizonyos a kutatás alapján, hogy az egészségügyi ajánlásokat érdemes lenne a nemeknek megfelelően megszabni.