A sportolás akkor is hasznos, ha a heti ajánlott mennyiséget pár napba sűrítjük bele

2023.07.19. · tudomány

Hiába koncentrálódik csak a hét egy-két napjára, a testmozgás így is kifejtheti pozitív egészségmegőrző hatásait, derül ki egy átfogó frissen publikált kutatásból. Nem ez az első tanulmány, ami alátámasztja, hogy elég akár csak hétvégén sportolni ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázata mérséklődjön.

Patrick Ellinor, a bostoni Massachusetts General Hospital kardiológusa, a tanulmány egyik szerzője a Guardiannek elmondta, hogy az új eredmények alapján megállapítható, hogy a heti mozgásmennyiség számít és nem annak eloszlása a hét során. Ez egyébként 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgás vagy 75 perc nagy intenzitású sport.

A kutatók a UK Biobank projektbe bevont közel 90 ezer személy orvosi adatait elemezték. A kísérleti személyeknek csuklón viselhető aktivitásfigyelőt adtak és egy héten át rögzítették a mozgási adataikat. A tanulmány szerint a bevont személyek harmada inaktív volt (tehát 150 percnél kevesebbet mozgott egy hét alatt), 44 százalékukat úgynevezett „hétvégi harcosnak" minősítették (vagyis olyannak, aki szombaton és vasárnap egyben pótolja be a hétközben kihagyott mozgást) és az emberek közel negyede több napra elosztva sportolta le az ajánlott mennyiséget.

A vizsgálatok igazolták, hogy a szívroham kockázata 27 százalékkal alacsonyabb a koncentráltan, és 35 százalékkal alacsonyabb a rendszeresen sportolók körében az inaktívoknál kimutathatóhoz képest. Hasonló eredményeket kaptak a szívelégtelenség kockázata, a pitvarfibrilláció, továbbá a szívritmuszavar előfordulási esélyeit vizsgálva is.

A kutatók munkájukat azzal folytatják majd, hogy megvizsgálják, más betegségek esetén is tapasztalhatók-e a pozitív hatások a néhány napra koncentrált testmozgás esetén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás