Az internethasználat az elégedettség érzésének globális záloga

A magyarul jobb híján internetezésnek nevezett időtöltés egyike korunk rákfenéinek. Se szeri, se száma a jelenség negatív oldalait kidomborító tudományos közleményeknek. Az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) Technology, Mind and Behaviour című folyóiratában hétfőn, május 13-án megjelent tanulmány szerzői azonban azt állítják, hogy az internethasználat a jó közérzet globális záloga.

A korábbi kutatások Észak-Amerikára és Európára összpontosítva a technológiával szembeni aggályokat vizsgálták, elsősorban a fiatalok körében – idézi a brit Guardian Andrew Przybylskit, az Oxfordi Egyetem professzorát, a tanulmány társszerzőjét.

A kutatók a Gallup World Poll idősoros adataiból dolgoztak, ezek a felmérések ugyanis az internethozzáférés és -használat mellett az élettel való elégedettségre, a társasági életre, az életcélra és a közösségi jólétre is rákérdeztek.

Fokvárosi hozzáférés
photo_camera Fokvárosi hozzáférés Fotó: Artur Widak/NurPhoto

A 2006 és 2021 közötti időszakban világszerte 2,4 millió 15 év feletti földlakó által adott válaszok súlyozott elemzése szerint az vezetékes és mobilos internethozzáférés és a jólét közötti összefüggések 84,9 százalékban pozitív érzésekkel párosultak.
Bár a kutatók nem tudták egyértelműen bizonyítani az ok-okozati összefüggéseket, de azt számszerűen kimutatták, hogy az élettel való elégedettség szignifikánsan magasabb az internethozzáféréssel rendelkezők körében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás