A neten lógó diákok hajlamosak leginkább lógni az iskolából

Akik túl sok időt töltenek az interneten, azok nagyobb valószínűséggel hiányoznak az iskolából, állítják az Archives of Disease in Childhood folyóiratban megjelent tanulmányukban finn kutatók.

A brit Guardian ismertetője szerint a 86 ezer 8-9, illetve 14-16 éves finn diákot bevonó kérdőíves vizsgálat az internethasználat mellett rákérdezett a szüleikkel ápolt kapcsolatuk minőségére, valamint alvási és testmozgási szokásaikra is.

A kutatók a túlzásba vitt internetezést öt életmódbeli paraméter mentén értékelték, vizsgálva a család, a barátok és a tanulás elhanyagolását, az offline aktivitás miatt érzett szorongást, továbbá az online lét miatt elmulasztott étkezések számát, illetve az alváshiány mértékét. Az anonim kérdőív arra is rákérdezett, hogy a válaszadók a legutóbbi tanévben hány alkalommal kerülték az iskolát, és hányszor hiányoztak betegségre hivatkozva.

Az eredmények azt mutatják, hogy a túlzásba vitt netezés inkább a lányokat jellemezte, miközben rendszeres iskolakerülésről a válaszadók 38 százaléka, betegség miatti hiányzásról pedig 24 százaléka számolt be. Azok a tizenévesek, akik gyakran úgy érezték, képesek megosztani a nyugtalanító problémákat szüleikkel, 59 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülték az iskolát és 39 százalékkal kisebb valószínűséggel hiányoztak betegség miatt.

A kutatók szerint mindebből nem lehet határozott következtetéseket levonni az ok-okozati tényezőkről, de úgy tűnik, a rendszeres kiadós alvás és a szülőkkel ápolt bizalmi kapcsolat képes kompenzálni a túlzásba vitt netezés kockázatait.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás