Három hónapja cipeli magával halott csecsemőjét a valenciai állatkert csimpánza

A spanyolországi Valencia Bioparc állatkertjében élő Natalia nevű csimpánz februárban született csecsemője két hetes korában elpusztult, ám az anya mindmáig magával cipeli a tetemet – írja az IFL Science.

Az efféle, emberi szempontból szélsőségesnek mondható reakció nem ritka azokban a vadon élő főemlős-populációkban, amelyekben magas a csecsemőhalandóság, de elefántoknál és bálnáknál is figyeltek meg már hasonló viselkedést. A lap által idézett kutatások eredményei szerint a csimpánzok a kevés ismert faj egyikeként elgyászolják halottaikat.

Natalia (jobbra) a Bioparc Valencia három hónapja gyászoló nőstény csimpánza 2024 májusában
photo_camera Natalia (jobbra) a Bioparc Valencia három hónapja gyászoló nőstény csimpánza 2024 májusában Fotó: Bioparc Valencia

Az IFL Science idézi Dora Birot, a téma egyik legismertebb szakértőjét, aki 2010-ban publikálta a nyugat-afrikai Guinea vadonjában végzett megfigyeléseinek eredményét.

Balra Natalia, jobbra szerencsésebb nősténytársa
photo_camera Balra Natalia, jobbra szerencsésebb nősténytársa Fotó: Bioparc Valencia

A primatológus szerint az anyák és utódaik közötti rendkívül erős kötelék gyakran fennmarad a csecsemő halála után – fizikai értelemben is. A rokonuk vagy közeli társuk halálát övező viselkedési mintázatok elemzése alapján úgy tűnik, a csimpánzok rendelkeznek valamiféle fogalmi struktúrával a halandóságról és az elmúlásról. Az azonban még tisztázásra vár, hogy ez evolúciós léptékben közvetlen előképe-e az emberi halálértelmezéseknek.

Az alábbi videóban a Bioparc februári videója látható a gyászoló Nataliáról:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás