Gladiátorokat ábrázoló gyerekrajzok kerültek elő Pompejiből

Valószínűleg gyerekek készítették azokat a szénrajzokat, amelyekre a nagyközönség előtt a héten megnyitott l'Insula dei Casti Amanti nevű épületegyüttes egyik hosszú falán bukkantak rá Pompeji régészeti parkjában. A rajzokat az ókori római város amfiteátrumában zajló események inspirálhatták: gladiátorokat, vadászjeleneteket és földön fekvő bokszolókat is ábrázolnak.

photo_camera A fal egy részlete, a gladiátorok és a vaddisznóvadászatnak kinéző jelenet ábrázolásával Fotó: Parco Archeologico Pompei

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji park igazgatója szerint a rajzokat egy vagy több gyerek készíthette, miközben az udvaron játszottak, mielőtt a várost a Vezúv 79-es kitörése elpusztította: „A nápolyi II. Frigyes Egyetem pszichológusaival együtt arra a következtetésre jutottunk, hogy a gladiátorokat és vadászokat ábrázoló rajzok közvetlen látás alapján készültek, és nem képek alapján. Készítői valószínűleg szemtanúi voltak az amfiteátrumban zajló csatáknak, így kerültek kapcsolatba az erőszakos látványosság szélsőséges formájával.”

photo_camera További gladiátorok mellett egy kis méretű (valószínűleg egy gyerekhez tartozó) kéz körvonalai is látható a falon. Fotó: Parco Archeologico Pompei

A régészek a vulkánkitörés két áldozatának maradványaira is rábukkantak a Dolgozó Festők Házának ajtajánál – ez a ház azért kapta a nevét, mert feltételezések szerint a katasztrófa idején éppen újrafestési munkálatok zajlottak benne.

photo_camera Fotó: Parco Archeologico Pompei

„Pompeji egyre több csodálatos új felfedezéssel szolgál, ami megerősíti, hogy [a helyszín] egy rendkívüli kincsesláda” – idézi a Guardian az olasz kulturális minisztert, Gennaro Sangiulianót.

A politikus nem beszél mellé: legutóbb áprilisban adtak hírt elképesztő leletekről az ókori városból: akkor a trójai háború ihlette karaktereket ábrázoló, kitűnő állapotban fennmaradt freskókkal teli díszterem került elő egy ásatás során.