Túlélte a légköri visszatérést és puhán landolt az Indiai-óceánban Elon Musk Starshipje

Túlélte a légköri ereszkedést a SpaceX Starshipje a világ legerősebb rakétájának csütörtök délutáni tesztrepülésén, majd puhán landolt az Indiai-óceánban, vagyis alacsony sebességgel érte el a víz felszínét. A 121 méter magas rakétarendszer magyar idő szerint 14:50-kor emelkedett negyedjére a magasba a texasi Boca Chica mellett található Starbase űrközpontból, majd a Starshipnek nevezett második fokozat néhány perccel később ért a világűrbe.

link Forrás

Az indítás annak ellenére simán zajlott, hogy a Super Heavy első fokozat egyik külső hajtóműve nem működött, a rendszer ugyanis képes átvészelni a 33-ból egy hajtómű elvesztését. Miután a két fokozat szétvált, a Super Heavy megkezdte visszatérését a Föld felé. Az első fokozat a SpaceX terveinek megfelelően lelassította ereszkedését a Mexikói-öböl fölött, néhány másodpercig egy helyben lebegett, majd puhán landolt a tengeren.

link Forrás

Eközben a Starship a világűrben 147 kilométeres magasságba jutott, és 25 ezer kilométeres óránkénti sebességet ért el, de nem állt Föld körüli pályára. Az indítás után 45 perccel megkezdődött a második fokozat légköri ereszkedése is. A SpaceX közvetítésén a Starlink kommunikációs műholdakon keresztül átjátszott videón követhető volt, ahogy 102 kilométeres magasságban a Starship felizzik, miközben ekkor 26 ezer kilométer per órás sebességgel haladt.

A Starship a légköri visszatérés során 84 kilométeres magasságban
photo_camera A Starship a légköri visszatérés során 84 kilométeres magasságban Fotó: SpaceX

A Starship a márciusi, harmadik tesztrepüléssel ellentétben a felsőlégköri ereszkedése során végig stabil maradt, miközben szárnyaival precízen irányította a pályáját az Indiai-óceán felett, és a videóközvetítés sem szakadt meg.

link Forrás

Aztán 55 kilométeres magasságban a második fokozat egyik szárnyának hővédő borítása megsérült, de az űrhajó ezt is kibírta és egyben maradt, majd 1 órával a kilövés után 15 kilométeres magasságban a hangsebesség alá lassult. A fokozat az óceán elérése előtti pillanatokban újra begyújtotta a hajtóműveit, majd néhány puhán landolt az Indiai-óceánban.

Elon Musk űrcége azt szerette volna, ha a negyedik tesztrepülés közelebb hozza a Starship újrahasználhatóságát a fokozatok puha landolásával, ami úgy néz ki, hogy sikerült nekik. A kilövésre azután kerülhetett sor, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) június 4-én megadta rá az engedélyt, kevesebb mint három hónappal a legutóbbi repülés után. Az, hogy a negyedik repülés elég simán ment, az amerikai űrügynökségnek (NASA) is jó hír, amely a Starship holdkomp változatával juttatna ismét űrhajósokat a 2020-as évek második felében a Hold felszínére.

Így nézne ki a kezdeti marsi város Musk tervei szerint
photo_camera Így nézne ki a kezdeti marsi város Musk tervei szerint Illusztráció: SpaceX

A milliárdos április elején arról beszélt, hogy a Starship kulcsfontosságú a SpaceX hosszú távú céljának az eléréshez, egy önfenntartó marsi városnak a létrehozásához. Musk elképzelései szerint a rakétarendszer jövőbeli verziói több mint 200 tonnányi rakományt tudnának Föld körüli pályára állítani, ahonnan utántöltés után elindulnának a Marshoz.