Egy magyar mérnök napelemes malmokkal küzd a gyilkos légszennyezettség ellen Kenyában

Kevésbé ismert tény, hogy Afrikában a légszennyezés az alultápláltságnál is több embert öl meg – az 1,2 milliárd lakosú kontinensen a légszennyezés a második vezető halálozási kockázati tényező. A legveszélyesebb (PM2,5, azaz 2,5 mikrométeres és annál kisebb részecskékből álló) porral legnagyobb mértékben szennyezett országok közül öt Afrikában található. Podcastunk vendége, Lipták Szilárd villamosmérnök Nairobiban fejleszt otthoni használatra napelemes malmokat, hogy ezzel segítsen kiváltani az erősen környezetszennyező dízeles technológiákat.

photo_camera Lipták Szilárd Nairobiban Fotó: Halmos Máté

Mi az a „Design for Africa"? Hogyan lehet egy hatkilós konyhai eszközzel kiváltani egy szobányi vasat? Miért más műfaj a fejlődő világ igényeire tervezni műszaki eszközöket? Hogyan lehet anyagilag elérhetővé tenni a technológiai fejlesztéseket a legszegényebb néprétegek számára? Merre van Afrika Szilícium-völgye, milyen innovációk jellemzők a régióban? És egyáltalán, miért akar egy fiatal mérnök malmot tervezni Afrikában?

A Határtalan tudásban, a CEU és a Qubit közös podcastjának legújabb adásában Lipták Szilárd villamosmérnökkel Afrika fejlesztési lehetőségeiről és a napelemes innovációkról Halmos Máté, a CEU munkatársa beszélget.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás