Kínai kutatók emberi őssejtekből összeállt miniagyból hoztak létre bioszámítógépet, ami állítólag egy robotot is képes irányítani

Egy kínai kutatócsoport emberi őssejtekből hozott létre úgynevezett miniagyat (organoidot, vagyis egy szerv laboratóriumban létrehozott miniatűr mását), amiből úgynevezett bioszámítógépet lehet alkotni, amit a kutatók szerint egy robotba építve meg is lehet tanítani bizonyos feladatokra – írja a South China Morning Post.

A miniagyak emberi pluripotens őssejtekből állnak össze, amelyek jellemzően korai embriókban találhatók meg, és különböző típusú szövetekké – így idegszövetekké is – fejlődhetnek. A Tiencsini Egyetem és a sencseni Déli Tudományos és Műszaki és Egyetem kutatói gömb formájú organoidokat használtak, mert a korábbi kutatások alapján ezekben komplexebb idegi kapcsolatok alakulhatnak ki, akárcsak az emberi agyban. Az organoidokat alacsony intenzitású ultrahangos stimuláció mellett tenyésztik.

A chipre helyezett miniagyak egyfajta bioszámítógépet alkotnak, és a kutatók közleménye szerint a maga nemében világelső rendszer, amit megalkottak, az agyműködéshez hasonló alapokon nyugvó számítástechnika jövőjét vetíti előre. A kínai fejlesztésű, mesterséges intelligenciával felturbózott, nyílt forráskódú szoftver (MetaBOC) képes közvetíteni az agyi chip és más eszközök (például egy robot) között, így a miniagyak elektronikus jeleken keresztül észlelhetik az őket körülvevő világot.

A kutatók szerint ráadásul ez azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos feladatokat megtanuljanak – így például egy robotba helyezett bioszámítógép megtanulhatja irányítani a robotot, elkerülni az akadályokat, vagy épp használni a karjait. Mindezt sikerült az alábbi képpel illusztrálniuk.

photo_camera Fotó: Tiencsini Egyetem

Meg is jegyzik, hogy a képen látható agyszerű képződmény csak „demonstratív modell egy jövőbeli alkalmazás bemutatására”, a valódi miniagyak ugyanis jóval kisebbek. Ennyi erővel a Tini Nindzsa Teknőcök egykori ellenségét, Kranget is felhasználhatták volna illusztrációként.

Krang
photo_camera Krang

A kutatók a fejlesztés egy másik lehetséges hasznát is megemlítik: kutatásaik szerint ha a miniagyakat robot helyett élő agyba ültetik, azok funkcionális kapcsolatot tudnak kialakítani a gazdaaggyal, ami nemcsak „új módszer lehet az organoidok fejlődésének és működésének előmozdítására”, de akár az agy sérüléseinek gyógyítására is alkalmasak lehetnek. Ezek feltárására természetesen további kutatásokra van szükség.

De míg az agy-számítógép interfészekkel kapcsolatos nyugati fejlesztéseket szinte mindig olyanokkal adják el, hogy a technológia segíthet visszaadni a kommunikációs vagy mozgási képességeket sérült embereknek, vannak jelei annak, hogy Kínában ennél többre készülnek. Április végén a Wired írt arról, hogy egy pekingi techfórumon bemutattak egy olyan majmot, amely a gondolataival irányított egy robotkart, és a kínai fejlesztések láthatóan nemcsak orvosi célokra irányulnak, hanem az emberi képességeket igyekeznek javítani – ami természetesen etikai kérdések végtelen sorát veti fel.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás